Pintura Mural

Páginas: 20 (4902 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2013
LA PINTURA MURAL



















IES Mediterrània

Estiu 2012
Treball de recuperació


ÍNDEX



Pintures al fresc- Art romànic ................................................................. Pàg. 3

Pintures al fresc i mixtes- Renaixement i Barroc .................................... Pàg. 8

Pintures humides amb tremp de polímer i d’altres- s. XX....................... Pàg. 12

Grafittis .................................................................................................... Pàg. 13

Discussió sobre l’article ........................................................................... Pàg. 15

Conclusió ................................................................................................. Pàg. 17

Bibliografia............................................................................................... Pàg. 18




































PINTURES AL FRESC- ART ROMÀNIC

L’ anomenada pintura romànica en conjunt va ser desenvolupada a l’Europa occidental incloent les Illes Britàniques i la Sicília normanda, des del segle XI fins ben entrat el XIII des de la invasiódels bàrbars fins el mitjans del segle XIII en el qual va començar l’anomenat art gòtic. Tot i la seva expansió és un art molt homogeni, per la qual cosa ha estat considerat el primer estil medieval europeu plenament constituït.

La pintura al fresc és una tècnica pictòrica on el suport és un mur o paret, amb una preparació específica. S’hi aplica un morter de sorra i calç i es pinta abans queaquesta carbonati, fet que s’anomena pintura mural, és a dir, la que cobria els murs dels temples.

Els pigments, diluïts en aigua, s’integren en l’estructura del morter un cop sec. És per aquest motiu que la pintura al fresc és una de les tècniques pictòriques més resistents.

El procés és bastant ràpid i per això cal treballar amb eficàcia, preferiblement per zones menudes. Se sol banyar laparet durant tot el procés i es pot tapar amb un plàstic després d'una jornada de treball per mantenir-ne la humitat i retardar el procés de carbonatació.

Com l’escultura romànica, la pintura mural s’integra amb l’arquitectura i segueix les normes del marc arquitectònic. En altres paraules, no és regeix per l’imitació de la natura, sinó per una conceptualització racional. Això fa que les figuressiguin planes, allargades i sense perspectiva. Els personatges s’esglaonen i adopten diferents mides en funció de la seva importància i rellevància. Els ulls i les mans prenen dimensió desproporcionada perquè són les parts (espiritualment parlant) més expressives d’anatomia humana. Utilitza colors intensos i brillants (vermell, groc, taronja i blau) i es disposen en franges molt contigües decolors molt contrastants als altres. El color negre servia per perfilar les figures.

Un fresc es una pintura realitzada sobre una superfície coberta amb una estreta y suau capa de guix, en la qual es va aplicant cal apagada (Ca(OH)2) y quan la última capa està encara humida, es treballa (es pinta o s’esgrafia) sobre ella, d’aquí en surt el nom.

El fresc s’executa en jornades de treball de 8hores, ja que la cal en un període de 24 hores comença el seu procés de secat y no admet més pigments. Per això alguns acabats es realitzen en sec i amb temple, es dir, aglutinants amb cola. A aquesta tècnica se l’anomena “fresc en sec”.


PINTURA EN RETAULES

La pintura romànica sobre fusta es va desenvolupar especialment a Catalunya. Això principalment va ser decoració d’altars i retaulespetits. A diferència de la pintura mural de fresc, utilitzar la tècnica de Tremp.
[pic]

Tots els referents de la pintura mural són vàlids per la pintura en taula pel referent de la iconografia (clarament religiosos) i l’estètica en que es basa d’hieratisme simbòlic de romànic. La gamma de colors és la mateixa, així com la figuració. Algunes de les pintures més importants de taula són les de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pintura Mural Y Muralismo
  • Pintura mural
  • La pintura mural
  • Pintura mural
  • La pintura mural
  • La pintura mural
  • pintura mural
  • La Pintura Mural

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS