Pluja de Preguntes: Tema 7

Páginas: 9 (2089 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2013
Pluja de Preguntes: Tema 7
a. Què fa moure el cicle de l’aigua? L’energia del Sol fa que l’aigua de la superfície dels oceans s’evapori i passi a l’atmosfera on allà es condensi, i seguidament precipiti i aquesta aigua s’escoli a la superfície fins retornar al oceà. Aquest fenomen és el cicle tancat de l’aigua.
b. Defineix el terme evapotranspiració: L’aigua dels rius i oceans s’evapora perl’acció del sol i passa a l’atmosfera en forma de vapor (gas). Els éssers vius aporten vapor d’aigua mitjançant la transpiració, que és important especialment en les grans masses forestals.
c. Explica com es formen els corrents termohalins: S'anomena circulació termohalina o cinta transportadora oceànica a una part de la circulació oceànica a gran escala que és determinada pels gradients de densitatglobals producte de la calor en la superfície i els fluxos d'aigua dolça. És molt important per la seva significativa participació en el flux net de calor des de les regions tropicals cap a les polars, i la seva influència sobre el clima terrestre.
d. Què és un aflorament? Són ascensos d’aigües profundes a prop del marge occidental dels continents a les latituds subtropicals.
e. Explica com elscorrents superficials de l’oceà redistribueixen la calor generada per la radiació solar: L’energia solar escalfa l’aigua del mar i això origina un seguit de corrents. Aquestes masses d’aigua de temperatura més alta, en desplaçar-se redistribueixen el calor absorbit.
f. Per què les onades es en apropar-se a la costa? Les partícules d’aigua obtenen un moviment cicloïdal en ser mogudes pel vent.Aquest moviment es manté mentre la profunditat és gran. Quan s’apropa a la costa i per tant disminueix la profunditat, impedeix el desenvolupament complet dels cicles, disminueix la longitud d’ona i augmenta l’altura de la cresta fins que l’onada a la platja.
g. Cada dia s’originen dues marees altes i dues de baixes. Per què se n’originen dues i no una de sola? Perquè qualsevol punt de la Terras’alinea amb la Lluna dos cops cada dia i, per tant, hi haurà dues plenamars i dues baixamars, si a més, si pot afegir l’atracció del Sol, que pot augmentar aquest efecte en actuar conjuntament amb la lluna. D’aquesta cooperació en surt la marea viva (quan augmenta) o la marea morta (quan disminueix)
h. Per què és salada l’aigua del mar? Perquè la composició de l’aigua de les aportacions (rius iprecipitacions) no és la mateixa que la que en surt per evaporació. L’aigua que entra està mineralitzada (pels materials solubles i les partícules sòlides que conté) i sol casar-se al fons del oceà o del mar, mentre que l’aigua que en surt per evaporació està lliure de sals.
i. Quina diferència hi ha entre conca hidrogràfica i xarxa de drenatge? Una xarxa de drenatge és el conjunt de cursos d’aiguaque desguassen en un riu, mentre que la conca hidrogràfica és la superfície de terreny ocupada per una xarxa de drenatge.
j. Quina diferència hi ha entre neu i el gel glacial? La temperatura del gel de glacera, propera al seu punt de fusió, fa que pugui fluir de forma plàstica. La densitat de la neu és de 0,1-0,2 g/cm3, mentre que la del gel de glacera és de 0,92 g/cm3.
k. Què s’entén perporositat primària? I secundària? Quin tipus de porositat poden presentar les calcàries? La porositat primària és aquella que és original de la roca. La porositat secundària és la que adquireix un cop formada, a partir de processos tectònics o per carstificació.
l. Quina informació ens dóna un mapa d’isopiezes? Un mapa d’isopiezes ens indica l’altura del nivell freàtic a partir de les línies, quesenyalen els nivells iguals d’aquest.

Pluja de Preguntes: Tema 9
a. Quins són els inconvenients i els impactes ambientals que provoca el transvasament d’aigua d’una conca a una altre? Per una banda hi ha el conflicte entre els habitants d’una conca i els de l’altra, ja que l’aigua és un recurs que sovint és escàs, sobretot en el moment en què es planteja un transvasament. A més dels conflictes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pregunta clau tema 7
  • TEMA 7
  • tema 7
  • Tema 7
  • Tema 7
  • tema 7
  • tema 7
  • tema 7

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS