Poema

Páginas: 3 (679 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014
Cansoneta lleu e plana
Comentari
Guillem de Berguedà (1138-1196) va ser un trobador català que escribia poesia en provençal i es de qui en tenim més textos ja que es conserven 31 poesies.Utilitzava la poesia per atacar els seus enemics com Pere de Berga, Bisbe d’Urgell o Ponç de Mataplana, i denigrar-los davant de la població. És un exemple el poema ‘Cansoneta lleu e plana’. Els atacava iofenia per mitjà de sirvantesos: composicions poètiques generalment d’entre 5 i 7 versos i una tornada. El senyor feudal manifestava el seu odi a un altre (atac personal), tracta els fets del moment(polític) o tracta els costums socials (moral). L’objectiu dels trobadors era la divulgació d’aquests sirvantesos i pet tant, feia ús de melodíes i rimes conegudes per què la divulgació fos més ràpida ifàcil.
El poema ‘Cansoneta lleu e plana’ l’utilitza com atac personal i injuriós contra el Ponç de Mataplana, a qui ella anomena “Mon Marquès”. La intenció es criticar-lo i ho fa acusant-lo detraïdor, mentider, lladre, mal guerrer, maldestre i homosexual.
Aquest poema s’estructura en cinc estrofes o cobles. Están formades per quintets heptasíl·labs (7 síl·labes), i una tornada de dos versos quees repeteix en totes les estrofes “A, Marquès, Marquès, Marquès, d’engan etz farsitz e ples!”. La rima es abbab i consonant, és a dir, es repeteixen tots els sons, tant els de les vocals com els deles consonants, des de la darrera vocal tònica fins a la pausa versal i rimen entre si els versos femenins i masculins (FFMFM MM)
Contingut

Estrofa 1
A la primera estrofa, ens adonem de comGuillem de Berguedà se’n riu del Marquès perquè en veritat no ho era, i per això li diu “Mon Marquès” (el meu marquès). A més a més, l’acusa de traïdor i mentider, i el seu objectiu era que tot el pobleho sapiguès.
Estrofa 2
A la segona estrofa, Beeguedà critica el seu aspecte físic. El menysprea peruè va perdre tres dents caient d’un cavall i no es un cavaller com cal. En aquella època, perdre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS