Polin: La terra del descans

Páginas: 15 (3717 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
INTRODUCCIÓ:

El primer que sabem sobre la història del poble jueu provè del Antic Testament. La història bíblica és la millor font d’informació sobre la seva diàspora, sobre la vida quotidiana, les tradicions i la religió. Segons les escriptures, Déu li va dir a Abraham que, a canvi de la seva obediència, anés amb tota la seva família a la terra de Canaan i aquesta será seva i que els seusdescendents formarán una gran nació.
Després de l’alliberament de l’esclavitud a Egipte que va durar uns 400 anys, els israelites van començar el seu viatge cap a la Terra Promesa amb Moisès al capdavant. Es a Moisès a qui Déu ha donat les dues taules de pedra amb els Deu Manaments a la Muntanya Sinaí com una senyal d’aliança divina amb el poble. Aquestes tables estaven guardades en una caixaespecial anomanada l’Arca de l’Aliança. Els jueus després d’arribar a Palestina van abandonar la vida nòmada i es van dedicar a l’agricultura. Poc després es va desenvolupar un estat jueu fort, el seu període de major esplendor recau en el segle X aC sobre el govern del Rei David i Salomó.
La història moderna del poble jueu s’associa principalment amb l’Holocaust, l’extermini en massa dels jueus pelTercer Reich durant la Segona Guerra Mundial, el conflicte Palestí-Israelià i l’Antisemitisme. La comunitat jueva a consequència d’aquets esdeveniments s’ha extès per tot el món. S’estima que a Israel resideix acutalment poc més de 5,5 milions del total de Jueus que, aproximadament, són uns 17 milions en tot el món. La majoria d’ells es van establir als Estats Units d’Amèrica, Alemanya, Àustria iPolònia.
Els antecedents històrics dels Jueus Polonesos daten l’època de la Unió de Lublin, quan es va fundar la Mancomunitat Poloneso-Lituana. Va ser quan la comunitat jueva va emigrar en massa a Polònia. L’any 1750 el nombre de jueus a les terres poloneses va arribar a 750.000, representaven aproximadament un 9-10% de la població total.
Amb l’arribada de Jueus a Polònia les seves tradicionsvan florir incloent-hi la religió. Fins avui en dia se celebren les festes més importants com la Pasqua, el Shabat i la Janucá. L’altre cara de la moneda es que amb el desenvolupament de la cultura jueva també van apareixer actituds antisemites que es poden veure fins a dia d’avui en molts pobles i ciutats.

Els primers jueus a l’actual Polònia van arribar en el segle X viatjant per les rutescomercials de l’est. Els comerciants jueus de l’època també van creuar la regió de Silesis. Un d’aquells mercaders, Ibrahim ibn Ja’qub, venia de la ciutat espanyola de Tortosa i va ser el primer cronista que va esmentar l’estat polonès durant el regnat del primer Piast Mieszko I.
En aquesta crònica es pot llegir que els jueus estaven vivint a Gniezno, la capital del regne polonès en l’època de ladinastia Piast. La primera comunitat permanent l’esmenta Jehuda ha-Kohen que es situava en la ciutat de Przemyśl.
La primera gran emigració des de l’oest d’Europa a Polònia es va desenvolupar durant l’època de les creuades, durant el regnat del Boleslaw III. Els jueus animats per un règim tolerant van decidir assentar-se a Polònia. El rei va reconèixer la utilitat en els jueus per eldesenvolupament dels interessos comercials del seu país.
Els jueus van arribar a formar l’eix central de la economia polonesa. Fins i tot les monedes fetes durant el regnat de Mieszko II portaven inscripcions en hebreu. Els jueus van gaudir d’una gran pau i prosperitat en gran part del territori. Eren la classe mitjana en un país on la població es dividia en una minoria de grans latifundis, la szlachta iels camperols. Es van tornar fonamentals per al desenvolupament de l’economia i el comerç treballant pels nobles.
Aquesta situació de tolerància inicial va ser alterada gradualment per l’esglèsia catòlica. No obstant això, hi havia privilegis establerts per els princeps polonesos que protegien la població jueva perquè consideraven la seva presència imprescindible per al desenvolupament econòmic....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • descanso
  • los terros
  • terros
  • terra
  • terre
  • terra
  • terro
  • Terre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS