PracticaMECANISMOS

Páginas: 2 (469 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2015
Alex Antón
G2
ELSTER –Mecanismos-

En primer lloc, Elster distingeix, dins dels fenòmens socials, entre aconteixements i fets. Un o més aconteixement, produeix un fet, de manera que aquéll ésanterior al fet o estat de coses.
Per la seva banda la aparició d’un aconteixement, ve donada per un mecanisme causal que el provoca.
Amb aquestes premisses, Elster, analitza els mecanismes com unaquantitat d’ítems que es poden afegir com a causa d’una conseqüència concreta.
L’estudi acurat dels mecanismes condueix a establir concrecions sobre causa-efecte i per extensió, són fonamentals per entendre,en sociologia, el comportament de la societat.
Això vol dir, per una banda, que s’ha d’especificar al màxim el mecanisme causal, incloent-hi la informació de si hi ha més d’un. Un mateix efecte pottenir diverses causes, però una exposició dels fets que no inclogui tots els mecanismes que hi actuen per desencadenar-lo, pot induir a error o ambigüitat en les conclusions.
Tampoc es pot inferir demanera absoluta, que, d’un aconteixement necesariament esdevé un altre com a conseqüencia (correlació d’aconteixements.). Poden, perfectament, ambdós, provenir d’un tercer aconteixement causal comú.També pot produïr-se un altre posibilitat: que un aconteixement causal d’un conseqüent, que donem per segur que, potencialment es produïrà, sigui anticipat per un tercer aconteixement que, tot idesencadenar la mateixa consequencia, trenqui la relació causa-efecta primaria.
Tot això, indueix a pensar en els mecanismes com un conjunt de posibilitats causals, cada una de les quals es comporta com unallei, generalista i exacta; que aplicats sobre un fenòmen concret, provoca un efecte que es pot predir o explicar. Aquest dos termes també s’han de separar. En alguns casos, els mecanismes ens donenpoder de predicció, tot i no conèixer exactament perqué. En d’altres, podem explicar un fet però no predir quan es produirà.

Conclusións

Les ciencies socials tenen, en els mecanismes, una eina...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS