Pregunta Clau Tema 9 HISTORIA 2n BAT

Páginas: 5 (1122 palabras) Publicado: 8 de enero de 2015
LA LLEI DISCRIMINAVA LES DONES?
ACTIVITATS
1. Observa i llegeix cadascun dels documents i fes-ne una síntesi del contingut.
DOC.1: Portada de la revista La Dona Catalana, 1936.
Aquest document és una font primària perquè és contemporani al tema que exposa. És de contingut social perquè és la portada d’una revista i parla sobre les dones a la societat d’aquella època.
DOC.2: Les diferènciesdavant la llei.
Aquest document és una font secundaria perquè està escrit posteriorment als fets que tracta. És de contingut social i legislatiu perquè tracta sobre les diferències que tenien homes i dones davant la llei.
DOC.3: Les diferències educatives.
Aquest document és una font secundaria perquè està escrit posteriorment als fets que tracta. És de contingut social perquè tracta sobre lesdiferències entre l’educació d’homes i dones.
DOC.4: Feminismo triunfante. Dibuix de Sileno a la revista Blanco y Negro.
Aquest document és una font primària perquè és contemporani al tema que exposa. És de contingut social perquè és una reivindicació de que les dones poden fer el mateix que els homes.
DOC.5: Les diferències salarials (1915-1930).
Aquest document és una font secundaria perquèestà escrit posteriorment als fets que tracta. És de contingut econòmic perquè mostra la diferència entre el salari del homes i el de les dones.
DOC.6: Caricatura de la revista L’Esquella de la Torratxa, 1918.
Aquest document és una font primària perquè és contemporani al tema que exposa. És de contingut social perquè és una crítica a la societat masclista del moment.
DOC.7: Les primeresfeministes catalanes.
Aquest document és una font secundaria perquè està escrit posteriorment als fets que tracta. És de contingut social perquè tracta sobre les primeres dones feministes a Espanya i Catalunya i allò que van fer en defensa de la dona.
DOC.8: Treball igual, salari igual.
Aquest document és una font primària perquè és contemporani al tema que exposa. És de contingut social perquè éspart de les conclusions d’un sindicat i tracta el problema social de la discriminació a les dones en el treball i el salari.
DOC.9: Pintura.
No es pot saber si és una font primària o secundària perquè no tenim la data en que es va fer i no podem saber si és o no contemporani als fets que exposa. És de contingut social i econòmic perquè mostra com les dones treballaven igual que els homes en lestasques agrícoles.

2. Explica el concepte “domesticat” aplicat a la dona en aquesta època.
El concepte “domesticat” que s’aplicava a la dona en aquesta època vol dir que la dona estava sota les ordres dels homes, és a dir, havia de fer tot el que el seu marit deia i no podia queixar-se. El fet de desobeir a un marit podia portar a la dona a la presó.
Quan deien que una dona estava domesticadavolia dir que es quedava a casa, cuidava dels nens i del seu home, feia tot el que el marit i la societat deien que havia de fer i no es queixava ni feia res sense haver-ho consultat prèviament amb el seu marit.
3. Enumera les desigualtats entre l’home i la dona segons la legislació espanyola de la primeria del segle XX. Investiga l’especificitat de la separació de béns que permet el dret catalài investiga també quin fonament té.
La desobediència o l’insult de la paraula al marit eren suficients perquè la dona dos empresonada.
La infidelitat de la dona era definida com adulteri i penalitzada per la llei, mentre que la infidelitat de l’home només podia ser penalitzada si causava escàndol públic.
En els assassinats passionals, les dones podien ser condemnades a cadena perpètua, encanvi els homes tenien penes de sis mesos a sis anys d’exili.

El dret català, a diferència del dret que hi havia a Espanya en el qual la dona perdia tots els seus bens i drets, permetia una separació de bens. Això feia que, quan dues persones contreien matrimoni, cadascun d’ells podia seguir conservant la propietat de tots els seus béns.

4. Cerca informació sobre les primeres feministes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PREGUNTA CLAU TEMA 6
  • pregunta clau tema 6
  • pregunta clau tema 6
  • vocabulario tema 7, 8, 9 historia 2 bat
  • Historia Tema 2.
  • Resum T10 Història 2n BAT Vicens Vives
  • Història 2n de Bat Feines de Repàs hellip
  • Vocabulari Història Tema 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS