Presupost Participatiu

Páginas: 12 (2848 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2012
XERRADA SOBRE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

La democràcia va més enllà del poder votar cada 4 anys.

“VIDEO EXPERIENCIA A BRASIL, PORTO ALEGRE”

Porto Alegre és la capital de l’Estat de Rio Grande do Sul. Té 1.290.000 habitants i esta situada en el centre d’una regió metropolitana de 3 milions d’habitants. Fins els primers anys de la dècada dels 80, Porto Alegre va experimentar un acceleratprocés de creixement de la seva població, que juntament amb una forta concentració dels ingressos, va generar una gran inestabilitat i que va deixar a una tercera part de la població en zones perifèriques de la ciutat sense infraestructures urbanes.

El pressupost participatiu és un mecanisme de democràcia directa, on els ciutadans poden influir sobre pressupostos públics. Són recursos públics, iel poble és qui vota i administra.

El pressupost participatiu no depèn de l’alcalde, ni del secretari...sinó del poble i de les seves preferències i necessitats. És un mecanisme que s’ha expandit pel món, però el sistema inicial que va començar a Brasil s’ha corromput, a Brasil era la gent del barri qui parlava. La seva expansió ha patit canvis, ja que els votants de les propostes sónnombrades per l’alcalde, llavors ja no és el poble qui parla.

La primera experiència de pressupost participatiu (Orçamento Participativo) va néixer a la ciutat de Porto Alegre (Río Grande do Sul, Brasil) l'any 1989 després de l'accés al poder del Partido dos Trabalhadores (partit de treballadors, creen un partit i guanyen les eleccions). Es troben amb les arques fallides, i volen donar al pobleserveis, per això plantegen fer un canvi. En un context de fortes desigualtats socials i escassetat de recursos, el nou govern municipal no podia fer front a totes les necessitats de la població ni donar resposta a les expectatives que havia creat entre els més desafavorits. Calia marcar les prioritats d'acció i, per a fer-ho, va comptar amb la societat civil fortament organitzada, donant la paraula alsmoviments socials.

A través d' un sistema assembleari, es va crear una estructura que permetés a la ciutadania decidir com calia distribuir la despesa municipal. La gent prioritza les seves necessitats amb els pocs recursos que tenien. L'objectiu principal del pressupost participatiu a Porto Alegre se centrava en la justícia social: donar poder als qui no en tenen ( empowerment ) i aconseguirque les necessitats dels més desvalguts, sovint oblidades, passin a un primer pla (inversió de prioritats). Els tècnics municipals són contractats perquè dinamitzin les participacions. Es recull informació sobre com funciona aquest sistema a cada barri.
A l’any 94 s’adonen que només representen als pobres i es replantegen com poden fer participar a la classe mitja. Per això fan assemblestemàtiques (salut, habitatge, educació...)

A Brasil, un nou govern vol treure el procés participatiu però no ho aconsegueix.
L'experiència continua vigent, tot i que el canvi de govern municipal l'any 2004 ha introduït modificacions substancials en el procés i els objectius.

A Espanya, alguns llocs van copiar el pressupost participatiu però va tenir els seus problemes. Aquí no funciona perquè aBrasil les necessitats a cobrir eren molt bàsiques i això els motivava a participar. A Brasil inventen un sistema de prioritats amb diversos criteris.
Barri més pobre tindrà més pressupost, i el menys pobre tindrà menys.
Si hi ha més participació es cobriran més necessitats.

Es planteja un cicle amb 2 idees: - control.... i ........

1. ASSAMBLEA PREPARATÒRIA: La gent explica per territoriles seves necessitats per temàtiques. Encara no es vota, només s’exposa.
2. ASSAMBLEA FORMAL, 1 REPRESENTANT: La gent vota 3 temes prioritaris. Priorització entre 17 temes tancats, escullin 3 del 17 possibles. Es com una segona ronda.
3. Cada tema i barri tindran els seus diners.
4. La gent ha de presentar propostes
5. El seguiment d’obres municipals, etc

(El sistema de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • UNIÓ EUROPEA, ESPAI SHENGEN PRESUPOST UE...
  • Planifaci i presupost del traball de camp
  • Amidaments i presupostos projecte 4ºt
  • Un procés participatiu a l'Associació de Gent Gran de Son Real

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS