primo de ribera

Páginas: 5 (1227 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2015


Història
La dictadura
de Primo de Rivera



La dictadura de Primo de Rivera
Abans de parlar sobre la dictadura de Primo de Rivera, faré una breu biografia.
Miguel Primo de Rivera va nàixer a Jerez de la Frontera el 8 de Gener de 1970 i va morir a París el 16 de Març de 1939. Aquests va ser un militar, polític i dictador espanyol.
Va ser fill de Miguel Primo de Rivera i Sobremontei d’Inés Orbaneja i Pérez de Grandallana. Com he dit, va nàixer a Jerez de la Frontera i per tant pertanyia a una família jerezana de tradició militar. A la seva família pertanyien persones a destacar com el seu tiet Fernando Primo de Rivera el qual va ser el primer Marqués d’Estella o el seu avi,José Primo de Rivera, el qual va participar, entre altres, en la Guerra de la Independència.
Quanva fer catorze anys va ingressar en l’Academia Militar, des d’on va passar a ser destinar a Melilla on va ascendir molt ràpidament fins ocupar el càrrec de capità.
Sis anys després de casar-se amb Casilda Sáenz de Heredia va ser ascendit com coronel. Després de la mort de la seva dona i de prendre part de la Guerra del Marroc, a 1912 va ser nomenat general de brigada, gràcies als seus mèritsmilitars.
Més endavant va ser capità general de diverses ciutats, entre ells, Barcelona. Aquests van fer que Primo de Rivera es posés en contacte amb els problemes socials que hi havia a l’època. Llavors, una vegada que es va trobar en aquest punt, va haver d’enfrontar-se a la conflictivitat social d’aquesta ciutat com el terrorisme anarquista, l’auge del catalanisme, la situació que va crear ladescomposició del sistema de partits de la Restauració,etc. Aquí es va guanyar també el suport dels sectors més conservadors de la Lliga Regionalista, i va ser gràcies a la seva política que anava contra aquests problemes socials.
Degut a aquesta situació va donar un cop d’estat el 13 de Setembre de 1923, on va suspendre la constitució de 1876, suspenent així la llibertat de premsa e implantant unrègim dictatorial dirigit per un Directori Militar.
Aquest cop militar el va anunciar per mitjà d’un manifest amb pretensions regeneracionistes. Com he dit, volia posar fi a la corrupció política, la indisciplina social i les amenaces a la unitat nacional, entre altres coses. Però tot i això, l’objectiu més important de Primo de Rivera era evitar que el règim polític acabés demoratitzant-se.Aquesta dictadura va tenir dues fases succesives. Fins a 1925 va governar un Directori Militar on només hi havien integrats militars. Però com a partir d’aquell any es van incloure personalitats civils, va passar a nomenar-se Directori Civil, tot i que els militars continuaven sent importants i continuava sent una dictadura. Les primeres mesures d’aquest son, com he dit abans, la anul·lació de laconstitució o la dissolució de les cambres legislatives entre altres. A la vegada hi va haver una militarització de l’ordre públic i una repressió de l’obrerisme més radical. A més, com una de les seves intencions era eliminar el caciquisme, la elaborar-se un estatut municipal i un provincial i es van eliminar els ajuntaments. Aquests van ser substituïts per unes juntes formades pels contribuents mésimportants de cada localitat.
Després va ser quan va haver el conflicte del Marroc i ell va prendre part. Aquest va centrar l’interès de Primo de Rivera i aquest va assumir personalment l’Alt Comissionat del Marroc el 1924.
A partir de 1926 es va iniciar la institucionalització del règim, ja que se li volia donar continuïtat i permanència. D’aquesta manera a 1927 es va crear una AssembleaNacional Consultiva de caràcter corporatiu, és a dir, els membres d’aquesta estaven escollits per representants de diferents llocs.
Per promoure l’adhesió a aquest nou sistema es va crear un partit únic anomenat Unión Patriótica, un partit sense un programa ideològic definit. Els afiliats d’aquest procedien de les files del conservadorisme i dels cacics rurals entre altres.
Els feliços anys vint...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primo De Ribera
  • Primo De Ribera
  • primo ribera
  • La Dictadura De Primo De Ribera
  • la dictadura de primo de ribera
  • Comenntario De Historia: Manifiesto De Primo De Ribera
  • Primer Gobierno De Alonso De Ribera
  • La dictadura de primo de ribera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS