Protocolo

Páginas: 5 (1118 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2012
Protocol i organització d’esdeveniments.
3r de Publicitat i RR.PP.
Oriol Bernà Albalat.

CARPETA D’APRENENTATGE
Tema 1 : Introducció al Protocol
1.1 Definició del protocol
“Conjunt de normes jurídiques i disposicions legals encara vigents, utilitzades en la celebració dels actes oficials i de caràcter privat que agafen com a referència totes les disposicions, usos, costums itradicions que intenten ordenar persones i coses”
Però el protocol no és una ciència exacta, i per tant, ha de tenir la facultat de complementar-se per cobrir totes les necessitats que es puguin originar en un acte oficial.
L'origen de la paraula protocol prové del mot grec Protos que significa "primer". Però també rep la influència posteriorment del mot llatí Protocolum que significa "primera pàginad'un escrit.

1.2 Definicions i altres conceptes similars
Altres conceptes poden ser el d’etiqueta o cerimonial, per exemple.
Es pot definir etiqueta com:
1. El cerimonial dels estils, usos i costums que s’han de tenir quan es visita una casa real o s’assisteix a un acte públic.
2. La manera de tractar a les persones particulars o en actes de la vida privada, diferenciant elsdiferents nivells de confiança o familiaritat.
Es pot definir cerimonial com:
1. La forma, l'estètica. És el conjunt de formalitats per qualsevol acte públic o solemne.
Aquests altres conceptes s’han de tenir molt en compte pels diferents tipus d’actes (oficials i privats), ja que podem considerar-los les bases fonamentals per la seva preparació, organització i execució. Per tant, quan parlem deprotocol s’engloben els conceptes d’etiqueta i cerimonial automàticament.
Si el protocol és la norma, l'etiqueta són els costums i el cerimonial és l'estètica.

1.3 Principis del protocol

1. Principi d’ordenació:
Abans d’organitzar un acte, aquest ha de ser ordenat amb la màxima precisió possible segons la seva naturalesa o el tipus: un acte privat, oficial, públic, etc. D’aquestamanera, es cometran menys errors en tots els aspectes.
2. Principi de jerarquització:
És necessari establir categories per la correcta ubicació dels elements i les persones. La jerarquització pot ser:
a) Material: La que ordena símbols i instruments.
b) Personal: La que ordena persones dins dels espais establerts.
Un acte s'ha d'ordenar segons l'espai, el temps, les persones i lescoses.
3. Principi d’harmonització:
Davant de les noves situacions o situacions desconegudes que sorgeixin en els actes, s’ha d’intentar solucionar-les en la mesura del possible, o si més no suavitzar-les.
Aquest principi té la funció fonamental de calmar els ànims i evitar així problemes en relacions complicades, com per exemple, entre diferents pobles, races, religions i cultures. Perquè totaixò funcioni, la relació ha d’estar basada en el respecte.

1.4 Normes que regeixen el protocol
Precedències:
* Llei de la Dreta: ens parla sobre la ubicació del lloc d’honor en un acte. Aquest és el de la dreta de la persona que ocupa la jerarquia més alta en el lloc on es realitza l’acte públic o privat. Per tant, l’organitzador ubicarà el convidat d’honor a la seva dreta, jasigui en l’àmbit social, empresarial o governamental.

Podríem establir un paradigma: Ningú trepitjarà la dreta del més important.

La princesa Letizia apareix a la dreta del príncep Felip, seguint la llei de la dreta.

* Llei de la Proximitat: el valor de les autoritats que es troben a l’esquerra anirà donat en funció de la proximitat a l’amfitrió. (lligada amb la llei de la dreta).

*Lloc d’Honor: la situació que se li atribueix a la persona homenatjada durant una acte o esdeveniment. A aquesta li correspon el primer lloc a la dreta de l’amfitrió.

* Ordre alternat: s’usa per firmar acords entre empreses, tractats o acords internacionals. Cada original del document a firmar (corresponent a cada estat o empresa) ha de ser firmat en primer lloc per un representant,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Protocolo
  • Protocolo
  • Los protocolos
  • Protocolo
  • Protocolo
  • Protocolo
  • Protocolo
  • protocolo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS