Prudenci Bertrana

Páginas: 3 (561 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
mola




















[pic]














[pic]



[pic]


Prudenci Bertrana, fill de Josep Bertrana, un propietari rural d'ideologia carlina, va passaruna infantesa itinerant seguint les aventures bèl·liques, durant la Tercera guerra carlina, del seu pare juntament amb la seva mare.
Va estudiar el batxillerat a Girona i, seguint la voluntatpaterna, va començar els estudis d'enginyeria industrial. Però el primer any fracassà i el segon ja no va arribar ni a matricular-s'hi. En canvi, es va decantar per la pintura i es va matricular a la Llotja.Va ser en aquell període que es va casar amb Neus Salazar, amb qui va tenir quatre fills (una de les seves filles, Aurora Bertrana, també esdevingué escriptora).
El 1899 Prudenci Bertrana vaescriure la seva primera novel·la, Violeta, que s'ha conservat inèdita. Va abandonar la pintura i el 1902 va entrar a la redacció de la revista Vida. Bertrana hi va publicar comentaris sobre art, prosespoètiques i contes, com La guineu, un relat rural. Va participar en la renovació de la vida cultural gironina, especialment en l'organització dels Jocs Florals. El 1903 va publicar Tard. Una part de l'obraprimerenca va ser recollida a Crisàlides (1907). El 1906 publicà Josafat, la novel·la que el consagrà com a escriptor.
Amb Nàufrags (1907) Prudenci Bertrana va guanyar el primer premi del concurs denovel·la de la Biblioteca del Poble Català.
La publicació de la novel·la Josafat i les seves activitats polítiques al costat del nacionalisme republicà van ser motius d'escàndol.
El 1908 vandemandar-lo a Barcelona per pronunciar una conferència a l'Associació Nacionalista Catalana: "De les belleses de la Natura i el meu goig", amb la qual va proposar una actitud antiintel·lectual totalmentenfrontada amb el Noucentisme. D'aquesta conferència van sortir les Proses bàrbares(1910) (Premi extraordinari del Jocs Florals de Barcelona).
Va anar a viure a Barcelona, on va dirigir, amb un sou...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Relaciona El Modernisme Amb Prudenci Bertrana i La Seua Obra Josafat
  • La Prudencia
  • La Prudencia
  • La prudencia
  • Prudencia
  • La prudencia
  • Qué es la prudencia
  • Prudencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS