Psicologia relacionada amb les alteracions de la Salut

Páginas: 29 (7146 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2014
LA MALALTIA I L’HOSPITALITZACIÓ

En aquests sentit s’entén la malaltia com un estat potencial de creixement personal que pot conduir a replantejaments importants de valors, de canvis d’actitud i comportaments cap a un mateix i cap als altres.
Influeixen 4 factors:
a) Factors psicosocials
b) Respostes de la persona
c) Impacte en la família
d) Intervenció d’infermeria

a) Factorspsicosocials:
Dins del factors psicosocials trobem 4 tipus de diferents subfactors, entre els qual trobem:
Factors personals: que serien edat, sexe, personalitat del pacient, capacitat d’adaptació i de fer front a l’estrès, experiències prèvies, significat de la malaltia, creences i valors personals, nivell d’autoestima, suport a la família i amics, habilitats per a l’autocura.
Factors socio-culturals:que seria el significat que té la malaltia pel malalt, la posició econòmica, els recursos de suport social que tingui i l’idioma.
Factors relacionats amb la organització hospitalària: que seria l’organització del centre, les condicions assistencials i terapèutiques en les quals es troba el pacient, la distibució arquitectònica de la sala (que hi hagi intimitat tant pel pacient com per lafamília), l’actitud de l’equip de salut (com es tracta en el pacient, la informació que se li dóna,...), la confiança que tingui amb l’equip (si coneix o no l’equip que l’atendrà,...), la preparació psicològica del pacient (les persones que han tingut una bona preparació psicològica tenen una millor recuperació) i l’estat actual del pacient.
Factors relacionats amb la malaltia: seria el tipus demalaltia, el pronòstic (si és crònic, si és agut, el % de supervivència,...), les seqüeles (al no saber com acabarà la malaltia o accident), el grau de dependència que li crearà la malaltia (diàlisis, quimio,...), mesures terapèutiques, dolor (tant en el propi pacient com a la família) i el grau de dependència (si pot menjar sol, anar al wc,...)
b) Respostes de la persona davant la malaltia.Experiència dels primers símptomes.
Hi ha diferents etapes:
1) Procés continuo
2) Curació de la malaltia, cronocitat i mort.
La persona nota uns canvis en el seu estat habitual. El primer símptomes la persona valora si és greu o no per ella i en funció d’això respondrà de tres maneres diferents:
1) Negació del símptoma, es treu importància.
2) Situació d’alerta i espera d’evolució futura.
3)Acceptació de la malaltia.
Acceptació del rol de malalt.
Informa a la família i la gent del voltant que no es troba bé.
Legitimització del rol de malalt.
El moment que una persona rep assistència mèdica legalment està malalt, i el fet d’estar legalment malalt estàs exempt de fer algunes funcions. Ex: anar a la feina, fer feines de la casa,...
Contacte amb l’equip de salut.
El problema es pot resoldre(amb rehabilitació) o pot passar a la cronocitat.
Recuperació de l’estat de salut.
Tot dependrà de les decisions personals, ja que la persona és autònoma i té dret a prendre les seves pròpies decisions. Respectar sempre les decisions dels pacients. Tot dependrà de factors personals i dels factors de les persones que l’envoltes. També dependrà de l’excés a altres informacions i la valoració delque se suposa que és adequat fer.
Tant la malaltia com la hospitalització són situacions amenaçadores per la persona i el mecanisme de defensa que s’utilitza és la regressió (tornar a ser infantil). La regressió pot passar a qualsevol edat i és caracteritza per una visió reduïda del món (per l’aïllament) i una actitud egocèntrica (amb més exigència, menys col·laboració, amb baixa tolerància a lescontradiccions, més impaciència, més irritable, amb més agressivitat i hostilitat). A mesura que la persona va adquirint salut surt d’aquesta regressió.
El nivell de regressió dependrà segons el nivell d’ansietat que produeixi a la persona. Normalment la gent justifica l’ansietat amb gravetat de la malaltia, però és erroni, ja que depèn de la persona.
c) Impacte en la família.
Sempre que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Amb De Aplicacion De La Psicologia
  • Relacionados con la psicologia
  • psicologia y sus relaciones
  • Psicologia Amb.
  • relacion pedagogia, psicologia, psicologia educativa
  • ensayo de relacion de epistemologia con psicologia
  • Relación de la psicología y la administración
  • Ciencias que se relacionan con la psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS