Pulitzer

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
GUIÓ DE LECTURA DEL LLIBRE DE LES BÈSTIES 1r. Batxillerat curs 2011-12

1. Lectura de “El Llibre de les Bèsties”. Després realitza les següents activitats:

2. La història i la construcción narrativa:

a) L’estructura del Llibre de les bèsties: plantejament, nus i desenllaç

“El llibre de les Bèsties” comença amb una breu introducció, on Fèlix parla amb dos homens de l’Ordre delsApóstols” que prediquen la paraula de Déu per tots els territoris. Després de parlar copiosament amb ells sobre la seua vida de peregrinació, Fèlix comença el seu viatge cap a la terra on els animals buscaven un rei. Comença aquí el llibre setè, sobre les bèsties.

El llibre està format per set capítols, al llarg dels quals es desenvolupa la historia. Els animals principals tracten d’escollir un rei capaçde protegir el seu poble amb nobleça i valentía. Encara que el Lleó és el rei per l’acord de la majoria, Na Renard, la Rabosa, tracta al llarg de tot el llibre de traicionar el seu rei amb la col◦laboració d’altres animals. Pacta amb l’elefant, amb el Bou i Cuervo, i va provocar la mort de l’Onça, del Lleopard i del Gall, i l’eixida de la cort del Gat, del Gos i de la Serp. D’aquesta manera, NaRenard aconsegueix ser l’única consellera del rei. En aquestes condicions arrivem a l’ultim capitol, “De la mort de la Raposa”.

Quan la Raposa alcança l’objectiu de dominar la cort i al rei, arriva l’hora de matar-lo. Aleshores, pacta amb l’Elefant, que matarà al Lleó quan aquest lluite amb el Javali. També aprofita la por que li tenen el Conill i el Pavão per asegurar-se que no conten al rei laseua traició. No obstant aixó, l’ Elefant encara no confía en l’astúcia ni en l’engany com mitjans per a destronar al Lleó, i per aixó parla amb el rei i li dona el següent consell, després de desvelar les intencions de Na Renard: que la mate i forme un savi consell, de manera que ningú s’aprofitara de la sobirania que li pertanyia de naixement. Així, el mateix rei va matar a la Raposa, de maneraque la cort i el regne van quedar en pau.

Podem afirmar per tant que l’argument és lineal. Comença amb el dilema de l’elecció d'un governant (el lleó), però fruit de l'ambició d’un dels animals, la Raposa, es genera el conflicte. Aquests personatge elabora una estratègia de traïció contra el rei, que al final és descoberta i que li provoca la mort.

b) Consells o recomanacions que es podenextraure del text

L’estructura de l’obra, que té 7 capítols, té alhora una història central i unes històries paral·leles. Aquestes són més reduïdes i donen suport a la central. Són els anomenats “exemples”, que tenen una clara intenció didàctica. Per això es presenten a través del diàleg entre els personatges, i finalitzen amb un consell o recomanació.

→ Quan el Bou torna a la cort, la Raposali demana que faça forts sorolls per espentar al rei a la seua cort. Al tornar Na Renard al costat del rei i observar el temor d’aquest a escoltar el Bou mugir, el Lleó li pregunta com és que ella no té por. Aquesta li contesta amb un dels anomenats exemples, que ens diu que al cor de l’oprimit naix sempre una ira saludable, atés que els poderosos actuen injustament. Aquesta ira provoca quemoltes vegades, el més menut, malgrat la seua debilitat, arriba a vèncer el gran.

→ Al capítol VI, l’Onça i el Leopardo lluiten. La esposa del Leopardo fos posada a la força al servei del rei, per la qual cosa el Leopard va voler enfrontar-se amb algú que volguera rentar al rei d’aquesta traïció. L’Onça va lluitar contra ell, i en mig del combat, el Gall va preguntar a la Serp qui li semblava quehavia de vencer, al que ella va respodre que “es va decidir el combat perquè la veritar confongui i destrueixi la falsedat. Déu és la veritat”. Aquestes paraules van ser escoltades pel Leopard, i es va sentir fort al confiar en la seua bona raó, es a dir, pautar-se per la raó fa el Leopard, i a qualsevol, sentrir-se fort. Aquest va vencer.

→Quan l’Elefant confessa la seua traició y la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pulitzer
  • Joseph pulitzer
  • premios pulitzer
  • Joseph pulitzer
  • Minibiografía de pulitzer y hearst
  • Joseph Pulitzer 2
  • foto ganadora del pulitzer
  • Joseph Pulitzer: sobre el periodismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS