Qui eren els trobadors?

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (549 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1) QUI EREN ELS TROBADORS?
Els trobadors eren poetes cantors de l'Edat mitjana que creaven composicions literàries i musicals. Eren aquelles persones cultes, que sabien de música, de retòrica, delírica, és a dir, que pertanyien a la noblesa, o que, si més no, havien après aquestes tècniques, i que escrivien les seves histories en llengua vulgar. No feien servir el llatí, sinó el provençal queés el dialecte occità que es parla a Provença. En alguns casos es pot detectar la inclusió d'algunes paraules catalanes.
La poètica dels trobadors sorgeix al sud de França a finals del segle XI,afecta també Catalunya i el nord d'Itàlia. Es manifesta sobretot en els segles XII i XIII en el territori que comprèn Occitània, Catalunya i el nord d'Itàlia.
Els trobadors utilitzaven sobretot latemàtica amorosa, però també podia centrar-se en aspectes polítics, morals, literaris. El seu tema central i gairebé exclusiu és l'amor: l'amor cortès que participa dels aspectes socials i espirituals del'època medieval.
2) COMENTARI PERSONAL DEL POEMA “ORENETA”
El poema tracta del desig d’una dama separada per la distància i el temps del seu amant.
Al llarg dels anys no ha canviat l’essència deles relacions entre amants, els dubtes, els interessos particulars. Sobretot amar-se profundament sense ser descoberts.
2.1 Definició d’ aquestes paraules.
ENFURISMAR: Irritar
ESPONA: Cadascun delsdos costats d’un llit.
SIVELLA: Peça de metall consistent en un marc travessat per un eix proveït d’una o més pues fixat a un dels caps d’un cinturó, a l’orella d’una sabata, etc., i per on es fapassar l’altre cap, que resta subjecte per mitjà de la pua o pues.
GONELLA: Peça de vestit que duien homes i dones, composta de cos i falda.
PENYORA: Cosa que es posa en mans d’algú com a garantiadel pagament d’un deute, del compliment d’una obligació.
2.2 Situació geogràfica
GIRONDA: Esta al sud-oest de França. Forma part de la regió d'Aquitània. Està banyada a l'oest per l'oceà...
tracking img