Ramon Llull - Llibre De Les Bèsties (Comentari Lingüístic)

Páginas: 2 (402 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
Comentari Lingüístic – Ramon Llull

El text és un fragment del Llibre de les Bèsties, de Ramon Llull. Sobre l’autor podem dir que va ser un dels creadors del català literari, així com un delsprimers en expressar coneixements científics, filosòfics, tècnics i literaris en una llengua romànica, considerada de poc prestigi a la època.
El text va ser escrit al segle XIII, així que el catalàemprat en la seva redacció es diferència del català actual en diversos aspectes. L’evolució de la llengua, la condició de pioner de l’autor i un lèxic que inclou paraules de la seva pròpia invenció sónels principals causants d’aquestes discrepàncies.
Al llarg del text es deixa notar una notable influència del llatí, com “ell encontrà -ii- hòmens...” ,“... – dix Fèlix -...” o “los apòstols erendementre vivien en est món”. Això es deu a que el català d’aquells temps encara no havia tingut temps d’evolucionar, per el que encara conservava moltes reminiscències del llatí del que provenia.També es distingeixen altres progressions fonètiques i ortogràfiques, com el pas de la conjunció “e”, del llatí “et”, a la “i” actual; les consonants dobles esdevingudes una sola vocal “appellats” –“apel·lats” ; o la introducció dels pronoms febles, inexistents en la prosa de Llull, que suplia la manca d’aquests ajustant els temps verbals i modificant la sintaxi quan era necessari, “Fèlix saludàaquells .ii. hòmens, e ells saludaren Fèlix” – “Fèlix va saludar-los i ells li tornaren el salut:...”.
Per altra banda, el català de Llull és pràcticament una transcripció del català parlat del seutemps ja que no utilitza vocals neutres, sinó que escriu la vocal que més s’acosta al so. “An aquella plana ha gran ajustament de bèsties...” – “En aquella plana hi ha un gran...”.
Llull va utilitzarun registre informal en el seu intent d’acostar-se a la gent del carrer. Això ho podem comprovar observant l’article “lo”, que antigament era la forma de l’article masculí definit en el català...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon llull. el llibre de les bèsties
  • Comentario De Texto; Llibre De Les Bèsties
  • Comentari de Ramón LLull
  • comentario ramon llull
  • Resum De L’argument Del Llibre De Les Bèsties De Ramon Llull
  • El Llibre De Les Besties.
  • Llibre de les Besties
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS