relleus

Páginas: 11 (2613 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2014

1. ESCULPIR EL RELLEU

S’anomenen agents geològics als factors que modifiquen el relleu, els agents geològics que son activitats per l’energia solar i la gravetat reben el nom d’agents geològics externs, les accions que duen a terme s’anomenen processos geològics externs.

A diferencia d’aquestos també estan els processos originats per l’energia tèrmica de l’interior terrestre anomenatsprocessos geològics interns.

FACTORS QUE CONDICIONEN LA FORMA DEL RELLEU.

S’anomena modelat del relleu el procés pel qual la superfície terrestre adquireix una forma determinada.

La diversitat de relleus es deu als factors següents:

El tipus de roca: cada roca te unes característiques especifiques.

El clima: el tipus d’agent geològic extern que predomina en una zona esta determinatper el clima.

L’estructura dels materials: les roques han sigut fracturades o plegades i axó proporciona una forma inicial que condicionarà el modelat que patisquen.


L’antiguitat del relleu: Els agents externs retiren els materials d’un costat a un altre i axó fa que el relleu de qualsevol zona cambie con el temps.

2.LA INFLUENCIA DEL TIPUS DE ROCA. RELLEUS ARGILOSOS

Les roques son elmaterial en el qual es modela el relleu terrestre. És raonable pensar que la *litologia o tipus de roca que hi ha en cada lloc condiciona la forma que adquireix el relleu.

*La litología es la part de la geologia que estudia a les roques, especialment de la seua mida de gra, la mida de partícules y de les seues característiques  físiques y químiques. Inclou també la seua composició, la seuatextura, tipus de transport, així com la seua composició mineralògica, i la distribució espacial.

Les tres roques que ocupen la major part de la superfície d’Espanya són: L’argila, la calcaria i el granit.

RELLEUS ARGILOSOS

Les argiles són sediments i roques sedimentaries poc coherents i impermeables i fàcilment erosionables.

En climes humits, donen lloc a relleus plans i baixos ambllomes suaus. Els terrenys argilosos cobrisen la major part de les grans planes de la península ibèrica.









3.RELLEUS CARSTICS
Els relleus originats per la dissolució de les calcaries o altres roques similars s’anomenen relleus càrstics.
Les calcaries son un tipus de roques sedimentaries formades per carbonat de calci, són roques coherents, poc permeables i resistents a lameteorització física.
Tot relleu caracteritzat per processos de dissolució de les roques calcàries i també gipsoses (de guix) o salines (de sals gemma, potàssica, etc), bé que no presenti una gamma completa de fenòmens i formes de relleu càrstics.
Varia segons les condicions climàtiques; a on distingeix un relleu càrstic de la zona mediterrània o nu , on els massissos calcaris, descoberts, són sotmesosa l’acció ininterrompuda dels agents atmosfèrics i presenten, en conseqüència, uns fenòmens de carstificació molt intensos; un relleu càrstic de la zona temperada humida o cobert , on els sòls impedeixen el ple desenvolupament de les formes de dissolució en superfície, però permeten, per contra, la carstificació subterrània; un relleu càrstic de la zona tropical i equatorial .


El tretcaracterístic de les àrees de relleu càrstic és la circulació subterrània de les aigües.
La circulació s’estableix aprofitant els punts febles de la massa de roques (plans d’estratificació, diàclasis, falles) i dóna origen a un sistema de cavitats, pous i galeries on l’aigua, escolant-se lliurement o a pressió, genera processos d’erosió mecànica i de dissolució.
FORMES CARSTIQUES
Les superfícies quetenen moles estries o solcs xicotets separats per crestes reben el nom de lapiaz. Als llocs on es concentra l’aigua, la dissolució de la calcaria origina depressions de forma circular o ovalada son les dolines.
La calcària es poc permeable, l’aigua no s’infiltra, però pot penetrar a l’interior a través d’esquerdes i plans d’estratificació.
A mesura que circula per les esquerdes, dissol la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • RELLEUS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS