reneixament

Páginas: 9 (2222 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013






Index
Origen i expansió geogràfica per Europa de l’estil renaixentista .L’expansió en el temps.
Característiques fonamentals de l’estil renaixentista.
Base filosòfica del renaixement.
El renaixement italià.
El renaixement en el nord d’Europa
L’arquitectura renaixentista. Els arquitectes mes notables.
La pintura renaixentista. Els pintora mes notables.
L’esculturarenaixentista. Els escultors mes notables.



















Origen i expansió geogràfica per Europa de l’estil renaixentista. L’expansió en el temps.

El Renaixement o revolució del segle XII és un període de canvis polítics, socials i econòmics i de revitalització intel·lectual basada en unes profundes arrels científiques i filosòfiques que Europa va viure durant la baixa edatmitjana. Aquestes transformacions van trencar l'antiga estructura pròpia del feudalisme, agrària i rural, en benefici d'un nou ordre basat en la burgesia mercantil, que comandà Europa fins al naixement de les monarquies absolutes. Els canvis produïts durant el Renaixement del segle XII són la base del Renaixement italià i de la revolució científica del segle XVII.
La data precisa en què van començarels canvis és discutida, ja que alguns historiadors els fan remuntar fins al final del segle X, però en general tots estan d'acord que és al segle XII quan formen una massa crítica i poden canviar la societat europea. Per motius pedagògics es pot situar aquest període de canvis entre dues fites històriques determinades, com per exemple la Primera Croada (1099) i la batalla de Legnano (1176), momenten què es van consolidar els comuns al nord d'Itàlia, que van configurar un nou agent polític que disputava l'espai públic tant als poders universals (pontificat i imperi) com a les monarquies feudals.














Característiques fonamentals de l’estil renaixentista.
Es caracteritza per ser un moment de ruptura a la Història de l'arquitectura, en especial respecte a l'estilarquitectònic previ: el gòtic.
Produeix innovacions en diferents esferes: tant en els mitjans de producció com en el llenguatge arquitectònic, que es plasmà en una adient i complerta teorització.
Una altra de les notes que caracteritza aquest moviment és la nova actitud dels arquitectes, passant de ser artesans a verdaders professionals, marcant a cada obra el seu estil personal. Les granscatedrals gòtiques són majoritàriament anònimes, tanmateix les grans obres renaixentistes estan totes firmades. Van inspirar la seva tasca en la seva pròpia interpretació de l'antiguitat clàssica, en particular en la seva vessant arquitectònica, que consideraven model perfecte de les Belles Arts.
També és un moment en què les Arts manifesten un projecte de síntesi i interdisciplinarietat bastantcompacte, no considerant-se com a elements independents, sinó subordinats a l'Arquitectura.














Base filosòfica del renaixement.
El pensament humanista és una concepció filosòfica del món que situa l'home en el centre de la seva reflexió. Per tant, exalta la figura humana, la individualitat i la llibertat de l'home per interpretar el món. La filosofia clàssica, i especialmentPlató, és l'instrument per a aquesta reflexió. L'Humanisme és un estil de vida on l'humanista és l'home culte, coneixedor del llatí i del grec, de la filosofia de Plató i Aristòtil, preocupat per la ciència, la poesia i l'art. Sovint, ell mateix és poeta, científic i artista.
Fou un moviment intel·lectual destinat a transformar les estructures mentals medievals, per adaptar-les a un tipus desocietat més oberta i dinàmica. Al marge de les veritats absolutes de la cultura medieval, els éssers humans van poder reivindicar la possibilitat de realitzar-se ells mateixos com a individus ja que havien demostrat la seva capacitat per triomfar en les activitats comercials i artesanals. Els humanistes van cercar en l'antiguitat clàssica, en textos i en les restes arqueològiques que van descobrir,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS