Reportatge

Páginas: 6 (1431 palabras) Publicado: 21 de enero de 2011
Reportatge

El poema que anem a analitzar a continuació s'anomena “Reportatge”. Escrit per Vicent Andrés Estellés, un poeta de la postguerra que va nàixer a Burjassot i passà a la històrica de la literatura catalana com un dels poetes més importants del S.XX
El poema “Reportatge” pertany a la tercera part del llibre de Meravelles, anomenada “Propietats de la pena”
Estellés fa en la seuapoesia un acostament de la realitat històrica de la valència del moment. Sempre fa una crònica del seu passat i present històric, hi ha sempre un acostament al poble “ser valencià i valencià de poble”, amb aquestes paraules el poeta vol acostar-se a tots el poble valencià, arribar a tots amb la seua obra. Aquest objectiu l'aconseguix d'una banda per un distanciament simbòlic en utilitzar un llenguatgeliterari, i d'altra banda per la proximitat on té cabuda l'elementalitat de les coses de cada dia, el relat d'un temps tenebrós i amarg. Tot açò el poeta ho expressa en un tó col·loquial moltes vegades amb la intenció d'arribar a tot el poble.
La temàtica trascendental de la vida humana: mort, sexe, amor, llibertat, repressió (temes relacionats amb el terme de la post-guerra)
En primer lloc hemde dir que el poema comença amb una citació, i pretén inspirar-se en el vers d'Ausiàs March.
Pel que fa a l'estructura del poema, aquest es divideix en dos blocs clarament delimitats per la repetició del vers inicial. Per tant és lineal, acumula eixa repetició.
La primera part abraça des del vers 1 fins al vers 32, el poeta conta com es planta una fira i que als balls era l'únic moment que espodien trobar en llibertat.
La segona part abraça el bers 33 fins a la fi ,on el poeta ens fa una reflexió dien que en la vida sempre es pot escollir (v. 39)
El poema tracta de l'amor. L'amor en Estellés és un amor de racons furtius, es busca sempre la llibertat. Com hem dit adés, l'única llibertat que tenien eren els balls del diumenge, es dividien de la tituació del momen. Al mateix temps l'amoren Estellés és un amor apassionat, que converteix la seua obra en una poesia intima i molt profunda.
Té una cabuda especialment important el tema de la mort. Hi havien llocs concerts on afusellaven a gent després de la guerra, com per exemple a la Porta Coeli, al Puig o al Saler (v. 19). Estellés fa una reflexió irónica sobre aquest tema al vers 21: “Saben bé si la torre...” ens vol dir que notrobe el sentit de perqué era necessari afusellar a les persones davant d'un monument específic.
També és important el tema de la fam, ja que el que busca Estellés en la seua poesia es fer una literatura cívica i patriòtica a la seua terra. Als versos 12: “rots de llimonada” i v. 15: “El plat de criadilles bullides, un arrós amb dos fulles de ceba”, destacar la fam que es patia en eixe moment.D'altra banda, també es parla del sexe com a erotisme, sexe real on esà present l'entrecuix, les cames, els pits... A més a més Estellés fa referència a les “Elegies de Biervilles” A Carles Riva: EL segon poema d'aquestes Elegies s'anomena “Oh, Súnion!”, aquest nom apareix al v. 27 on Estellés vol fer referència al temple d'origen grec, com a símbol de la valéncia del moment que ha d'estar atentaper a poder resistir al moment d'adversitat que pateix.
Al v.34, a l'inici: de la segona part, el poeta recorre a una autoritat: Ferrandis Lluna, per a distanciar- se del que ell diu dóna un to més objectiu a la seua crònica. Més endavant als versos 34 i 44 el poeta fa una referància, en aquest cas a una font que hi havia a l'Albereda per a les persones sensibles, enteses... símbol de poesia desensibilitat i de vida.
Per últim, hem de dir que en aquells moments més tristos en la societat de la postguerra, sempre es pot escollir un moment per a compartir, pensar, sentir, ser lliure...
Estellés ens deixa una lectura positiva dins de la situació negativa del moment , ens dóna una lliçó moral, en la vida sempre es pot escollir.
Després d'analitzar el contingut del poema, analitzarem la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anorexia reportatge
  • REPORTATGE CIUTADANIA
  • Reportatge Brri Bon pastor
  • T4-La Comunicació Verbal I No Verbal. T5-La Premsa: Notícia, Crònica I Reportatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS