REPU BLICA I GUERRA CIVIL

Páginas: 6 (1356 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2015
Resums del tema
REPÚBLICA I GUERRA CIVIL
1931 – 1936
Introducció
Quan arriba el segle XIX, Espanya deixa de ser una gran potència, ja que perd colònies. Arribem al segle XX amb conflicte social, guerres amb França, diferències socials, salaris baixos, explotació de persones, amb mals reis... Quan arribem a la República ens trobem amb un país molt cansat i desgastat. Hi ha un moviment obrer cadavegada més organitzat i un moviment camperol. Apareix una nova proposta, la República.

La República és un estat dirigit per persones que basen el seu poder polític en la voluntat democràtica del poble.

Imatge representativa dels principis defensats per la República
La figura de la República és una dona, que porta un barret frigi, que és el barret de la Revolució Francesa. També apareixen elstres principis de la Revolució Francesa: Llibertat, Igualtat i Fraternitat.
Colors de la bandera:
VERMELL I GROC: colors de la corona d’Aragó.
LILA: color de la bandera de Castella.
La dona porta una balança que representa la justícia, què és el principi de la República. El lleó representa la força amb la que neix la República. L’arc de Sant Martí surt després de la tempesta de les desigualtatssocials. Un avió, un vaixell i un ferrocarril simbolitzen el desenvolupament econòmic. El “yunke” representa la indústria. Una falç i el blat representen la agricultura. La bola del món, els llibres i el esquadra defensen el desenvolupament intel·lectual del país i el desenvolupament de la ciència.

Com es planteja la República?
Veníem de la dictadura del General Miquel Primo de Rivera. No se sap segursi Alfons XIII va participar també en el cop d’estat que va donar començament a aquesta dictadura. El cop d’estat va produir-se just abans de que comencés la recerca de si la monarquia havia participat en el desenvolupament de la batalla d’Annual el 1921. Es creu que les decisions de Alfons XIII van causar la mort de 15.ooo homes. Alfons XIII va dir finalment a Primo de Rivera que ja no elnecessitava i es van convocar eleccions, on es van fer moltes trampes. Malgrat les trampes, qui va guanyar les eleccions van ser les forces republicanes i socialistes, que havien fet una coalició.

Proclamació de la República. Govern provisional 1931
Amb el triomf de la coalició reublicanosocialista es va proclamar la Segona República Espanyola. En 49 de les 59 capitals. El 12d’Abril de 1931 van ser les eleccions i el 14 d’Abril de 1931 es diuen els resultats. Eibar és el primer lloc on es diu que han guanyat les forces republicanes. Alfons XIII no se’n vol anar d’Espanya però finalment és exiliat i ha de marxar. Nieto Alcalà Zamora és el president de la República. Francesc Macià va proclamar la República Catalana dins de la República Espanyola, però des de Madrid van dir queno i van pactar amb Macià. Finalment Macià ha de renunciar al projecte de República Federal. En el Juny de 1931 hi han eleccions constituents, en es que guanya les esquerres.

Bienni reformista 1931 – 1933
La constitució del 1931 proclama a tots els espanyols com a iguals, sense nobles. En la constitució s’aproven unes reformes:Reforma religiosa. Separació església-estat. L’església ja no pot participar en certes coses. L’estat és laic, és a dir, no defensa cap religió. L’església deixa de rebre ajuts econòmics. Hospitals i escoles ja no són portades per l’església. L’església es converteix en el primer enemic de la República.
Reforma militar. Els que no estiguin d’acord amb la República no estan obligats a anar a l’exèrcit.Malgrat això, la gent en contra de la República segueix anant a l’exèrcit. La dreta s’oposa a aquesta reforma.
Estatuts d’autonomia. S’aproven els estatuts d’autonomia de Madrid el 1932.
Reforma educativa. S’ha d’estudiar la ciència obligatòriament fins als 14 anys. S’aproven les escoles mixtes i amb els idiomes de les ciutats.
Reforma laboral. S’estableix el salari mínim i horari de 8h....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA SEGUNDA REP BLICA Y LA GUERRA CIVIL
  • 2 Repu Blica
  • REPU BLICA BOLIVARIANA DE VENEZUELA
  • Repu Blica Cafetalera
  • LA II REPU BLICA
  • LA REPU BLICA DE PLATO N
  • REP BLICA Y LA GUERRA CIVIL
  • Causes i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS