Causes i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola

Páginas: 4 (845 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2013
Les causes i conseqüències de la Guerra Civil española

La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte social, polític, militar i econòmic, que es va desencadenar a Espanya després del fracàsparcial del cop d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936 dut a terme d'una banda de l'exèrcit contra el govern de la Segona República Espanyola, i que es donaria per acabada l'1 d'abril de 1939 amb l'últimpart de guerra signat per Francisco Franco, declarant la seva victòria i establint-se una dictadura que duraria fins a la seva mort en 1975. Aquest conflicte va ser l’episodi més tràgic que va viure lasocietat espanyola del segle XX i va tenir una sèrie de causes i conseqüències.
Les causes les podem distingir per: remotes i pròximes, les primeres corresponen al període anterior a la dècada del1930 i les segones corresponen al període republicà. Les causes remotes se poden incloure amb la manera de dur a terme la revolució liberal a Espanya, l’actitud i la mentalitat conservadora del’Exèrcit, l’endarreriment en la modernització ideològica dificultant així el possible avanç global de la societat, el rebuig per part dels terratinents a una solució equitativa de l’economia agrària i lesideologies internacionals dominatants: el comunisme, el nazisme i el feixisme.
Les causes pròximes cal destacar la crisi econòmica i social internacional que es va produir en la dècada del 1930, totesles societats europees es van veure obligades a adoptar decisions radicals per resoldre els conflictes socials. Les alternatives polítiques eren tres, la primera el reformisme democràtic el qualdefensava el sufragi universal, partits de masses, millora de relacions laborals, escola pública... els models d’aquesta alternativa varen ser França i Regne Unit. La segona, la reacció feixista de caràcternacionalista agressiu, sense llibertat, culte a un cabdill i partit únic. Alemanya i Itàlia varen ser els models. El tercer i últim la revolució comunista segons el model de l’URSS. Es parla d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Causes De La Guerra Civil Espanyola
  • Guerra Civil Espanyola a Catalunya
  • LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
  • Causas de la i guerra mundial
  • Causas I Guerra Mundial
  • Causas De La I Guerra Mundial
  • Guerras civiles: causas y efectos
  • Causa Guerra Civil Española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS