RESÚMEN FILOSOFIA BACHILLERATO

Páginas: 16 (3947 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
I. PLATÓ
1. TEORIA ONTOLÒGICA/METAFÍSICA (Teoria de les Idees): dualisme ontològic
MÓN INTEL·LIGIBLE: hi habiten les Idees que representen les coses,són la realitat en el seu sentit ple i són úniques, universals, eternes, permanents, immutables i perfectes. Cognoscibles a través de la raó. El Bé és la Idea suprema, seguida de la Justícia i la Bellesa (jerarquia d’idees).
MÓN SENSIBLE: hihabiten les coses (múltiples, diferents entre si, finites, materials i canviants). Plató introdueix el demiürg: principi ordenador de la matèria que pren les Idees (essències) com a model i les plasma en la matèria per formar substàncies (Les idees són la causa de les coses).
Teoria sintetitzada en el Mite de la caverna:

2. TEORIA EPISTEMOLÒGICA (Coneixement): dualisme epistemològic
COSES:conegudes a través de l’opinió (doxa), es basa en els sentits, és mutable i imperfecte com les coses. S’ocupa de les aparences.
IDEES: conegudes a través de la ciència (episteme), es basa en la raó, és immutable i perfecte com les idees. S’ocupa de les essències.
Graus de coneixement (símil de la línia), dins de l’opinió:
IMAGINACIÓ: Només es coneixen les aparences (fons de la caverna), laignorància domina el coneixement.
CREENÇA: coneixement sensible de les coses (es deslliga), seguim ignorants en la foscor.
Dins la ciència:
PENSAMENT MATEMÀTIC/ RAONAMENT DISCURSIU: superior al coneixement sensible, però inferior al que es gaudeix a la llum del Sol (el Bé).
CONEIXEMENT DE LES IDEES/DIALÈCTICA: el grau més alt de coneixement, es refereix al món de les Idees i al cim es troba el Bé,representat pel Sol (la llum).
Vies per a arribar al coneixement:
TEORIA DE LA REMINISCÈNCIA/ANAMNESI: afirma que és possible conèixer les Idees, perquè conèixer és recordar (anamnesi). Influència de les teories orficopitagòriques: immortalitat i reencarnació de l’ànima (metempsicosis).


LA VIA ERÒTICA: la vida de l’amor autèntic, de la veritat i la bondat. L’ànima que ha caigut en l’oblitenyora la perfecció i anhela recuperar-la. L’amor (eros) és el impuls que l’empeny a cercar la veritat, l’autèntic Bé, però és necessari l’esforç racional de la tercera via:
LA DIALÈCTICA: té doble funció, ascendent fins a aconseguir el coneixement de les Idees i entendre la Idea del Bé (idea suprema), i descendent per tenir un coneixement general de la situació i aplicar-ho al govern (objectiufinal). Identifica el Bé amb l’U o l’Ésser.
3. TEORIA ANTROPOLÒGICA (ésser humà): dualisme antropològic
COS: És material i mortal, pertany al món sensible, en continu canvi i corruptible.
L’ÀNIMA: És immaterial i immortal, pertany al món intel·ligible, la part més noble que connecta amb lo diví.
Relació entre cos-ànima teoria de la metempsicosi:
1. Doctrina del soma(cos)-sema(presó): el cos ésla presó de l’ànima que cau al món sensible i intenta arrossegar-la a les seves passions. El mite del carro alat: l’ànima és comparada amb un carro tirat per dos cavalls alats conduïts per una auriga (aspecte racional, noble i elevat, ha de guiar), un bo (blanc, aspecte irascible, símbol de valor i voluntat, es deixa conduir) i un dolent (negre, aspecte concupiscible, símbol de desig i passió,difícil de guiar). Les seves ales creixen amb el coneixement adquirit i la robustesa depèn del tipus de vida que hem portat, si ens hem dedicat al coneixement o no.
2. Reencarnació i transmigració d’ànimes: el cos mor, l’ànima torna al món de les idees fins a reencarnar-se en un altre cos. Així un cop i un altrecercle que pot ser etern.
3. Purificació, virtut moral i coneixement intel·lectual: persortir d’aquest cercle hem d’allunyar-nos del cos (purificació), obrar bé (virtut) i dedicar-nos al coneixement de les Idees.
Aspectes de l’ànima:
Aspecte racional: seu de la raó, es mou pel desig de coneixement (se situa al cap).
Aspecte irascible: seu dels sentiments nobles (valor, ira) i es guia per l’honor i fama (se situa al pit).
Aspecte concupiscible: seu de les passions, obeeix la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lógica De 1º Bachillerato
  • Guía filosofia bachillerato
  • Vocabulario Filosofía 1º de bachillerato
  • Tareas de Filosofia de Segundo de Bachillerato
  • Filosofía 1º bachillerato
  • Filosofia 1 bachillerato
  • Filosofia 3° semestra bachillerato
  • Russell, filosofía, 2º bachillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS