Reseña

Páginas: 8 (1995 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2012
RESSENYA DEL LLIBRE La cuina de l'escriptura

Nom i cognoms: Tomás i Davó, Irene
Assignatura: Català: Expressió Oral i Escrita I
Curs acadèmic: 2011-2012

Cassany, Daniel. La cuina de l'escriptura, Editorial Empúries, Barcelona, 2010, pp. 209. ISBN 978-84-7596-913-8

La cuina de l'escriptura és un manual per aprendre a redactar, per tot aquell que s'haja de posar a escriure, ja siga unescolar, un periodista, un científic o, fins i tot, qualsevol ciutadà que li agrade llegir i escriure. La cuina de Daniel, així l'anomena ell, aporta rudiments elementals de l'escriptura per a tota mena de textos i d'àmbits.
Daniel Cassany exercix de professor titular d'Anàlisi del Discurs en la Universitat Pompeu Fabra. És llicenciat en Filologia Catalana i Doctor en Ciències de l'Educació per laUniversitat de Barcelona. Entre les seues obres destaquen diversos escrits en català, castellà i portuguès sobre literacitat, com Descriure l'escriure, La cuina de l'escriptura, Després de les línies... així com sobre l'ensenyament de les llengües (per exemple Ensenyar llengua). De la mateixa manera compta amb més de 60 articles i ponències en revistes i participa en congressos especialitzats enanglès, francès, castellà o català.
Com a important autoritat en la seua disciplina, ha col·laborat amb els Ministeris d'Educació dels governs d'Andorra, Catalunya, Galícia, Espanya, Argentina, Xile i Mèxic en programes de promoció de lectura i escriptura. Aquests últims anys va realitzar la funció de coordinador en en el projecte d'elaboració i experimentació del Portfolio Europeu de lesllengües (del Consell d'Europa) per a l'educació secundària espanyola. Coordina el grup d'investigació sobre Literacitat crítica de la UPF, amb fons del MEC.
L'autor pretén escriure aquest llibre amb la intenció d'ajudar a aquell que haja d'expressar informació de manera coherent i correcta; el manual recull una sèrie de normes i consells per aprendre a escriure d'una manera atraient per al lector; siets una d'aquestes persones que sents por o tens inseguretat a l'hora d'escriure, aquest és el teu llibre!
Aquest suculent llibre de 16 capítols no és un llibre convencional, un llibre que estiguem acostumats a llegir; sinó que aporta numerosos exemples de com aprendre a escriure: mapes conceptuals, notes, fotogràfies, frases mal estructurades i, sempre, amb una correcció, de vegades feta a màsemblant un document força autèntic. Els diferents capítols s'estructuren de forma variada, però en tots queda vigent la intenció del seu autor de fer un text fàcil de comprendre, assequible i molt visual. És un llibre amb una estructura global entretenidora, on et pots endinsar sense cap perill d'avorrir-te i abandonar la lectura.
El primer capítol “Lliçó magistral” ens informa de quins requisitsha de tindre un escrit per tal que tinga llegibilitat, de quina manera podem atraure al lector sense ser avorrits i sense utilitzar vocabulari excessivament tècnic, hem de ser uns escritors pròxims al lector i no requerir-li esforços perquè ens entenga. Alguns dels truquets per aconseguir un lleguatge planer són: mots curts i bàsics, frases curtes, llenguatge concret, variació tipogràfica... etc.“Del que s'ha de fer per escriure bé; de les ganes per fer-ho; del que es pot escriure; de l'equipament imprescindible per a l'escriptura, i d'algunes altres coses” sí, aquest és el títol del segon capítol, i et preguntaràs, com és possible que el nom d'un capítol siga tan excessivament llarg? I més en aquest llibre que, supostament, t'ensenya a escriure i a arribar al lector. Doncs bé, és justamentel que no hem de fer, és una prova que ens posa l'autor per fer-nos veure que hem de ser concisos i clars en els nostres escrits. A més, aquest capítol tracta de com hem d'intentar evitar l'escriptura sexista i fer una escriptura respectuosa amb altres col.lectivitats socials (races, dialectes, professions, poblacions, minories, etc.). Tot seguit, ens convida a reflexionar sobre la imatge...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reseña
  • La Reseña
  • Reseña
  • Reseña
  • Reseña
  • Reseña
  • Reseña
  • Reseña

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS