RESUMEN HISTORIA

Páginas: 5 (1059 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2015
Causes de la 1 Guerra Mundial

Els Balcans constitueixen sols la zona neuràlgica d'un món en blocs i amb tensions entre les grans potències. Els motius de rivalitat entre aquestes són d'índole territorial, econòmica i psicològica.

a) Rivalitats territorials

Entre França i Alemanya perdura el contenciós d'Alsàcia i Lorena. A Saverne s'enfronten els militars alemanys i la població alsaciana.·Polònia continuava dividida.
Prússia polonesa s'havia intentat d'esborrar el nacionalisme polonès amb la instal·lació de colons alemanys, i a la Rússia polonesa es procurava fomentar interessos entre els polonesos per tal que s'unissin definitivament a l'Estat rus. Les forces nacionalistes poloneses, al voltant del socialista Pilsudski, s'havien refugiat a Galítsia, i reivindicaven laresurrecció de Polònia

· Als Balcans es produeixen assassinats i tortures entre les diferents ètnies i religions, especialment a Macedònia. El traçat de fronteres enfrontava Albània i Grècia.

· La inseguretat de les fronteres en unes zones, les reivindicacions nacionalistes en unes altres, són elements que han de ser considerats en la tensa situació internacional de l'any 1914.

b) Rivalitatseconòmiques

Principis de segle XX el ràpid desenvolupament de la indústria alemanya l'havia convertit en un competidor la industrial britànica. Alemanya havia conquerit molts mercats aprofitant la seva situació geogràfica central al continent i establint una flexible organització en el seu sistema de crèdits.

Els mercats financers, Londres i París continuaren essent els dos centres mundials dedistribució de capitals. Alemanya no va poder competir en la col·locació del seu diner fora de les seves fronteres, però va saber orientar-lo vers la inversió interior.

c) Rivalitats psicològiques

La política d'armaments dels països fou un resultat de la tensió, però a la vegada després va contribuir a agreujar-la. De 1913 a 1914, Alemanya augmentà el seu exèrcit. Àustria-Hongria havia augmentat elsseus efectius. A França una llei fixà el servei militar obligatori en tres anys i elevà l'exèrcit a 750.000 homes. El 1914 Rússia disposa d'1.800.000 soldats.

La premsa es fa ressò del risc i escampa invocacions patriòtiques, especialment a Alemanya. A França i la Gran Bretanya l’opinió pública tenir actituds més pacifistes.


2. El casus belli i la crisi de juliol
L'esdeveniment detonant delconflicte va ser l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d'Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo el 14 de juny de 1914 a mans del jove estudiant nacionalista serbi Gavrilo Princip.
 
23 de juliol el govern d'Àustria-Hongria envià un ultimàtum a Sèrbia, del qual Sèrbia accepta totes les condicions excepte la que exigia que agents austríacs poguessin participar en lainvestigació de l'assassinat de l'arxiduc i que Sèrbia se'n declarés responsable. A partir d'aquest moment es trencaren les relacions diplomàtiques i Àustria-Hongria declarà la guerra a Sèrbia el dia 28 de juliol. Rússia també mobilitzà el seu exèrcit, tot i que encara no declarà la guerra a Àustria-Hongria.
 
Com a conseqüència de la mobilització russa, Alemanya envià un ultimàtum a Rússia el dia 31,exigint l'aturada de les operacions en 12 hores. Pero no va haver cap resposta, Alemanya declarà la guerra a Rússia. El dia 2 d'agost Alemanya ocupà Luxemburg, com a pas preliminar per a la invasió de Bèlgica i la posada en marxa del Pla Schlieffen. Tot i així, Alemanyà encara envià un ultimàtum a Bèlgica exigint pas lliure pel seu territori camí de França.
 
El 3 d'agost Alemanya declarà la guerraa França i inicià la invasió de França el 4. Aquest acte violava la neutralitat belga, que Alemanya, França i el Regne Unit s'havien compromès a respectar per tractat, i fou el casus belli ideal perquè el Gran Bretanya declarés la guerra a Alemanya. Finalment, el dia 4 d'agost el Regne Unit declarà la guerra a Alemanya.
 3. Desenvolupament de la guerra
Guerra de posicions (1915-1917)
A l’estiu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen De Historia
  • historia resumen
  • Resumen De Historia
  • Resumen De Historia
  • Resumen Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS