Revolució Americana

Páginas: 18 (4403 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2013




1. REVOLUCIÓ AMERICANA
Anglaterra havia explorat i poblat la costa oest dels EEUU actuals, fins a fundar-hi tretze colònies i pertanyien a Anglaterra, i eren:
1. Massachussent
2. New Hampshira
3. Rhode Island
4. Connecticut
5. Nova Jersey Delaware
6. New York
7. Pennsilvanià
8. Maryland
9. Virginia
10. Carolina del nord
11. Carolina del sud
12. Georgia

Els habitantsd’aquesta zona legalment pertanyien al govern Anglès, però no tenien cap representació al parlament de Londres, el qual dictava lleis que els afectaven i moltes vegades els perjudicaven.
Les tretze colònies americanes van protagonitzar la primera revolta colonial contra una metròpolis i van ser el primer exemple en proposar un govern basat en els principis d’igualtat legal i llibertat.
Es vaninspirar en la ideologia de la il·lustració, rebutjant la monarquia des de un principi i reclamant la separació de poders.
El dia 4 de Juliol de 1776 els habitants de les tretze colònies els van declarar independents; la qual cosa va conduir a una guerra amb el anglesos. A EEUU ja hi havia exèrcit anglès perquè en els darrers anys s’havien multiplicat les revoltes contra el monopoli comercial que elsanglesos exercien sobre el seu territori

GUERRA DE LA INDEPÈNDENCIA AMERICANA
El 4 de Juliol de 1776 va ser declarada la independència en una declaració realitzada per Thomas Jefferson en que postulava la lliberta, la igualtat, la divisió de poders i el
dret a la rebel·lió contra la tirania.
Al 1776 EEUU va obtenir una victòria militar a Saratoga comandada per George Washington. Aquestavictòria va fer que França que era enemiga d’Anglaterra ajudés als americans. Hi hagué també una petita ajuda d’Espanya tot i que temia que els aires d’independència.
En una segona fase de la guerra, l’octubre de 1781 els anglesos foren vençuts per Yorktown.
Aquest triomf portaren a la declaració de la independència americana al 1783.

LA CONSTITUCIÓ AMERICANA
Després de la guerra les tretzecolònies que eren estats independents van proposar la creació d’un congrés que las unifiqués, mantenint els federalismes. Aquesta proposta va ser obra de Alexander Hamilton i a partir d’aquí es va iniciar el que seria la constitució de 1789 que encara continua vigent amb molt poques esmenes.
La constitució des de un primer moment va definir la separació de poders.
1. Poder legislatiu: Elaborava iaprovava lleis, impostos i pressupostos i declarava la guerra I la pau. Aquest poder era en mans d’un parlament format per dues cambres:
a) El senat ( dos membre de cada estat ) defensava els interessos dels estats.
b) Cambra de representants: Representava el poble de EEUU en conjunt i cada estat hi tenia un nombre de representants proporcional al nombre d’habitants.
2. Poder executiu: Cada anys’elegien representats i cada 4 anys s’elegia un president per sufragi universal masculí blanc. El president nomenava els membres del govern i tenia dret a veto ( podia impedir que es complís o s’executés una ordre) també podia proclamar lleis. El primer president de EEUU va ser George Washington.
3. Poder judicial: Era independent del poble i del poder polític. Estava encapçalat per un tribunalsuprem format per 6 membre aquet organisme tenia com a missió jutjar i fer que es complissin les lleis.
Aquesta constitució liberal va ser la primera de la història i va servir de model a les constitucions europees que van anar apareixent en la lluita contra l’absolutisme.


2. LA REVOLUCIÓ FRANCESA
Antecedents de la revolució francesa:
1. CRISI DE L’ANTIC RÈGIM. Recorden que era:
a) Unsistema polític. Basat en la monarquia absoluta de caràcter diví i que concentrava tots els poders ( legislatiu, executiu i judicial ).
b) Un sistema econòmic. Basat en la agricultura de subsistència amb rendiments molt baixos, en que les terres era propietat d’una minoria privilegiada.
c) Un sistema social. Basat en la desigualtat legal entre els homes i dividit entre privilegiats i no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La revolució americana
  • revolucio americana
  • Revolució Americana Basico
  • La Revolució Americana I El Naixement Dels Eua
  • Revoluci n de las 13 colonias americanas
  • revolucio
  • La Revolucio
  • revolucio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS