risores

Páginas: 5 (1031 palabras) Publicado: 25 de enero de 2015
Rússia moderna

On el culte als diners compleix la nostàlgia soviètica
El culte desmesurat per els diners i la nostàlgia per la antiga unió soviètica son dos característiques de la Rússia moderna. Un país amb fortes desigualtats a conseqüència dels canvis polítics i econòmics de les últimes dècades.

Si hi ha una cosa que pot unir a tots els russos , és el culte als diners.
"D'una banda ,tot costa una mica , d'altra banda , es pot comprar qualsevol cosa si es tenen diners" , explica el sociòleg rus Boris Dubin . "Però també sembla que hi ha diners per tot arreu, però jo no en tinc, mai n’he tingut . Aquest és el sentiment comú en tota la societat russa" .
Dubin ho resumeix d'aquesta manera : "Els diners són el símbol i la connexió que reuneix diferents sectors de la població enconjunt ".

Un mite
El culte als diners és un dels mites socioeconòmics més importants de la Rússia moderna. Però és una concepció que planteja dos problemes: en primer lloc, no té cap relació amb la realitat; i en segon lloc, no és prou universal ja que els diners realment no tenen valor .
Això ens posa directament davant d'un altre mite de la Rússia moderna: la nostàlgia per la UnióSoviètica.
Aquesta història parla d'un gran imperi, una família multicultural unida, el poble soviètic i una sensació de seguretat en el demà. Encara que ni la família unida ni el futur comprensible tenen res a veure amb la realitat . "És una ximpleria", diu Dubin. "Però avui en dia es considera la veritat , i la veritat que fa que tothom estigui d'acord. La gent de diferents regions i diferents classeseconòmiques tots estan d'acord en això " .

L’efecte Putin
Hi ha espai en el mite soviètic per al benestar social - ingressos estables, l'atenció gratuïta sanitària i l'educació gratuïta. Aquesta visió optimista de la Unió Soviètica també està sent transmesa a les generacions més joves .
Es tracta d'un marcat canvi des dels anys 1990. Just després de la caiguda de la Unió Soviètica, elspolítics tendeixen a glorificar la Rússia pre-revolucionària. Això va canviar quan Vladímir Putin va ser triat per al seu primer mandat , canviant l'orientació del govern i tractant de construir més d'una connexió entre l'època soviètica i el present.

Enquestes
"Un parell d'anys enrere ens van preguntar si l'atenció de salut, educació i altres aspectes de la vida eren millors o pitjors a la UnióSoviètica que a Occident, i no vam veure cap diferència en la resposta relacionada amb l'edat", explica Natalia Zorkaya del Centre Levada, una organització de l'enquesta. "A principis de la dècada de 1990 la gent espera que les coses siguin realment simples.
Van pensar, "Anem a començar a viure com a éssers humans".
Però en comptes d’això hi va haver reformes difícils que fan mal un munt de gent, ino hi va haver comprensió de per què aquestes reformes estaven ocorrent o que el país anava " .

Psicologia
Zorkaya diu : "Hi havia d'haver algun tipus de mecanisme d'adaptació psicològica que va resultar ser la nostàlgia cap a la Unió Soviètica " .
El percentatge de persones russes que diuen que lamenten la caiguda de la Unió Soviètica va caure al 49 per cent el 2012 , i només el 22 per centdels russos ara diuen que volen que el govern rus modern es vegi com l'URSS va fer. Però al mateix temps, el 51 per cent dels russos encara estan convençuts que el millor tipus de sistema econòmic és aquell en el qual el govern planeja tot . Només el 29 per cent dels russos creuen que l'economia de mercat és el millor sistema .

Els fets
El sentiment darrere de la nostàlgia soviètica és algunacosa relacionada amb aquest mateix culte als diners - la sensació que hi ha un munt de diners en tot, però no tinc cap .
També està relacionat amb el desig d'estabilitat , i la nostàlgia soviètica puja notablement en temps de crisi econòmica .
Però per al ciutadà rus mitjà, una raó econòmica real a temps perquè l'URSS ha desaparegut fa temps . Avui el ciutadà comú fa al voltant de 1,5...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS