ruben

Páginas: 6 (1365 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
Curial e Güelfa


El text que anem a comentar va ser redactada entre 1435 i 1462,l´obra s´anomena Curial e Güelfa i el autor es anònim.
En la literatura humanística i narrativa a partir del segle XIV,el sistema de valors medieval és qüestionat i comença a gestar-se la societat moderna.Acò va produir una sèrie de desajustaments inevitables:lluites pel poder monarca i el nobles;ruïna del campa causa de les lluites;fam i epidèmies de pesta com a conseqüència de les males condicions higièniques i alimentàries;gran mortaldat i abandonament de les collites;conflictes entre els nobles, que volien mantiendre el seus privilegis, i el camperols que volien millorar les seues condicions de vida.
Tot això va implicar la fugida a les ciutats, el creixement de l`activitat mercantil i el naixementde l´economia de mercat.La cultura ciutadana té com a protagonistes la burguesia , una nova classe social que progressa econòmicament i que ocupa parcel·les de poder en competència amd els nobles i el religiosos.Aquesta cultura ciutadana es caracteritza per ser més profana, per buscar l´entreteniment i per reflectir la vida en les ciutats.També busca la solució als grans problemes de l´epoca enel llibres antics.A partir del segle XV, la cultura serà el reflex d´aquest canvi, l´actitud medieval se substituirà per una actitud humanista,autèntic motor del progrès.
A mitjan del segle XIV, Pere el Cerimoniós reorganitza la Cancelleria Reial, la dota de funcionaris cultes, coneixedors de la cultura clàssica i destres en llatí , que van produir tota mena de documents administratius amb unaprosa complexa,madura i elegant.
La influència del primer humanisme va revitalitzar la cultura clàssica i, doncs, el coneixement del llatí sobre la prosa del escrivans,notaris i pronotaris va consistir en una llatinització que li va aportar complexitat oracional amb oracions llargues i predomini de la subordinació,precisió semàntica amb freqüents cultismes i tecnicismes administratius,col·locaciódel verb principal al final del conjunt oracional(hiperbatón) i moderat ús dels articles, que en llatí no existien.
Aquestes caracteristiques van contribuir a donar més solemnitat a la prosa cancelleresca i finalment, elegància i maduresa a la prsa literària de l´epoca.

L´obra va ocorrer una nit en la casa de la Duquessa que van a anar a sopar,
l´acció va ocorrer en l´altar de la casa de laDuquessa.El text está escrit en present.



El gènere de l´obra que comemtem pertany a la novel·la cavalleresca és un gènere narratiu que va aparèixer a Europa entre els segles XIV i el XV. Va ser l'evolució de la novel·la de cavalleries, van ser novel·les més modernes que reflectien situacions reals d’aquella època. Eren narracions en prosa que es van basar en els models de les cròniquescatalanes. Llavors va haver-hi una influència mútua entre la literatura i la vida real, ja que els cavallers llegien les novel·les cavalleresques i volien actuar com els herois d’aquestes obres.
Les novel·les cavalleresques són, en canvi, històries més modernes, dels ss. XIV, XV i XVI que pretenien reflectir el món real dels cavallers de l'època. És per això que els personatges són més humans , i lessituacions, que tenen lloc en ambients històrics i geogràfics més propers, més creïbles.

En el fragment de Curial e Güelfa la Duquessa le pregunta a Curial que com es la seua filla Laquessis i Curial le respon que la seua filla es molt guapa i que totes les coses que veia en Laquessis eren les coses mes boniques del món.Mes tard despres de sopar,el duc no deixa salir a a Curial del palau ialeshores ,Curial observa a sant Marc en figura de lleó que estaba en el altar i recorda a Güelfa,oblidant el ulls de Laquessis, ales hores , ell fica el genolls davant l´altar i comença a dir que es sentia culpable per oblidar l´imatge dels ulls de Laquessis.
En el text apareixen 5 personatges,els que més destaca es Curial, per que es el protagonista de la novel·la i está enamorat de Güelfa....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ruben
  • ruben
  • Ruben
  • ruben
  • ruben
  • Ruben
  • ruben
  • Ruben

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS