Ruta literària - Manuel de Pedrolo

Páginas: 8 (1964 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2013







Ruta literària: Manuel de Pedrolo

Mecanoscrit del segon origen

















INTRODUCCIÓ







Tàrrega va ser un lloc important per a l'escriptor Manuel de Pedrolo (L'Aranyó 1918 - Barcelona, 1990). Hi va passar l'infantesa i després, molts estius.
Es poden trobar referències al paisatge targarí (tant rural com urbà) en les seves novel·les icontes, i especialment, en una de les seves principals obres, el Mecanoscrit del segon origen. El riu Ondara, el parc de Sant Eloi i una font prop de casa seva hi són subtilment mencionats. La Benaura mítica del Mecanoscrit del segon origen se’ns vol aparèixer molt semblant a la Tàrrega dels anys adolescents de l’escriptor. No pocs paràgrafs recorden la flora i fauna i la topografia de la ciutat quesempre el va acollir...
He triat aquesta ruta perquè ja que tinc la sort de viure en aquesta ciutat i poder reconèixer cada racó del que parla l’autor Manuel de Pedrolo, per a mi, representa una satisfacció poder transmetre-ho.
Ensenyar aquesta ruta als alumnes i que ells mateixos hi participin recercant fotos d’ara i d’abans i es busquin fragments que facin referència a la ciutat fa que visquind’una manera més real i palpable la història de la novel·la i, a la vegada, conèixer més profundament l’autor.











RUTA LITERÀRIA DE MANUEL DE PEDROLO
MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN

La ruta que es realitzarà amb els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Manuel de Pedrolo, situat a la ciutat de Tàrrega, s’iniciarà des del mateix Institut, que porta el seu nom.


IES Manuelde Pedrolo

Alguns dels alumnes iniciaran la ruta llegint una breu biografia de l’autor, que hauran buscat i preparat, acompanyada de fotografies, del castell de l’Aranyó, lloc on va néixer l’escriptor.



Un cop introduïts a la biografia de l’autor amb els trets més rellevants de la seva vida, les obres, etc., i havent emmarcat aquesta ruta centrada, principalment, en l’obra delMecanoscrit del segon origen, es seguirà la ruta fins a la peixera de les Planes de la via verda de l’Ondara. Un cop aquí, un dels alumnes llegirà un fragment del llibre, el qual fa referència a aquest paisatge.

“i ja dins l’aigua, quan ja nedava cap a les pregoneses, l’Alba es va sentir com estirada per la puixança d’un moviment interior que volia endur-se-la altre cop a la superfície…”
(Mecanoscritdel segon origen)

Així doncs, un cop recitat el text, un altre alumne ens farà un minuciós comentari sobre aquest indret.
Alguns dels paisatges de la novel·la són del lloc on Manuel de Pedrolo va viure la seva infantesa i adolescència, Tàrrega. De fet, el paisatge es correspon perfectament amb els nostres encontorns, com diu la novel·la, i hi apareixen argelagues, timons, romanins, etc.En aquesta peixera, antigament, la gent s’hi banyaven i fins i tot en deien “la platja de Tàrrega”. Aquí, és on el protagonista Dídac cau.
També parla d’una ciutat, Benaura, d’uns quatre mil habitants, que és just els habitants que tenia Tàrrega, als anys vint, és a dir, en la infantesa del Pedrolo.


L’actual peixera de les Planes


L’antiga peixera de les Planes


El tercer lloc onens dirigirem és la Plaça de l’Hort del Barceloní. Per encetar aquest indret, un dels alumnes, llegirà un altre fragment que es troba dins de la novel·la i que fa referència a aquesta plaça.

“Per no haver de travessar Benaura, van fer la volta pel gual dels horts de baix i pujaren cap a les eres, d’on un altre camí menava cap a la carretera”
(Mecanoscrit del segon origen)

Un cop esmentatel text, un altre alumne ens realitzarà un comentari del lloc on ens trobem, indicant que en aquest indret es trobaven els horts dels pares de l’autor Manuel de Pedrolo, els quals disposaven d’un mitger que els cultivava la terra fins la seva mort. L’Adelais, la germana del Pedrolo, va vendre’s la terra al 1997.



Nova Plaça de l’Hort del Barceloní



Antics horts del Barceloní...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manuel de Pedrolo
  • Manuel de pedrolo
  • Joc Brut
  • vida y obra manuel de pedrolo
  • Trajecte Final. Manuel de Pedrolo
  • Ruta Literaria
  • ruta de mejora manuel acu a
  • Manuel De Pedrolo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS