Réné Descartes

Páginas: 16 (3921 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
9: RENÉ DESCARTES
LA CRISI DEL SEGLE XVII

Els intel·lectuals en aquesta època vivien un temps de malestar, causes:

* La revolució científica: la revolució va afectar a tres àmbits diferents.
L’astronomia: es negava que la Terra fos el centre de l’univers i no s’acceptava la idea que tots els moviments celestes eren circulars.
La física: Discutia tot el que defensava el sentit comú ila física d’Aristòtil.
La metodologia: Consideraven els mètodes escolàstics ineficaços per a assolir coneixement vertaders.

* Destrucció de la unitat religiosa: la pèrdua de valors religiosos durant el Renaixement i la poca atenció a les exigències de renovació espiritual, va dividir l’Europa cristiana occidental en tres esglésies: la catòlica, la protestant i la anglicana.

REACCIONS:RACIONALISME I EMPIRISME

La filosofia moderna volia assolir la seguretat matemàtica de la ciència, i l’utilitzava fins i tot en qüestions ètiques.
El racionalisme, iniciat per Descartes i l’empirisme iniciat per Hobbes, van ser els dos corrents que van donar importància al mètode matemàtic i a l’observació, al paper de la raó i al de l’experiència.
Per els racionalistes, l’ultima paraula latenia la raó, en canvi, per els empiristes, l’experiència.

El racionalisme creu que la font i l’origen del coneixement és la raó, que els coneixements vàlids provenen de la raó i no pas dels sentits.
El model de saber d’aquest corrent és el sistema deductiu de la matemàtica, creuen que amb la matemàtica la filosofia avançarà amb seguretat.

TRETS DEL RACIONALISME

Els dos tretsfonamentals del racionalisme són:
* Autosuficiència en la raó: S’atribueix un gran poder a la racionalitat humana, es considera que pot arribar a resoldre qualsevol qüestió. (optimisme racionalista)
* Sistema deductiu matemàtic com a fonament i model de saber.

RENÉ DESCARTES: MATEMÀTIC I FILÒSOF

Descartes, va néixer a La Hayne, França. Fill d’una família francesa de la petita noblesa.
Vaestudiar a una escola on va rebre una educació clàssica i científica orientada als principis de la filosofia escolàstica.
Després d’aquests estudis va entrar a Dret a la Universitat de Politiers, posteriorment ho va abandonar per geometria.
Als 22 anys va dedicar-se a la vida militar on va arribar a intuir el fonament del saber, a partir de tres somnis consecutius, va fer descobrir a Descartesun mètode universal, la geometria que permetia una ciència i una filosofia sòlides.

Un cop acabada la seva època com a militar, es va traslladar a Paris i va escriure la seva primera obra, les Regles per a la direcció de l’esperit, on va intentar escriure la seva intuïció.
Seguidament es va traslladar a Holanda, on va començar la redacció d’un tractat de física el 1633, però amb la condemna deGalileu, Descartes va renunciar a publicar l’obra.
Ja que l’obra no s’identificava amb les idees de la església, i això va fer que no es publiqués fins després de la seva mort.
Als 40 anys va decidir publicar tres assaigs científics precedits per el Discurs del Mètode. En el discurs exposa el seu mètode i un primer esbós dels coneixements filosòfics que li ha permés assolir.
Aquest llibre vasofrir atacs de la banda catòlica i de la banda protestant, segons els professors de les universitats les seves idees eren perilloses i conduïen a l’ateisme.

EL MÈTODE

Davant la pregunta, quin havia estat el motiu dels errors filosòfics anteriors? Si la raó humana és la mateixa com pot progressar en la ciència i no en la filosofia?
Descartes diu que a la filosofia li manca un mètodeadequat per tenir seguretat en els coneixements.
Descartes introdueix un mètode matemàtic en la filosofia per tal de dotar la raó humana d’un criteri de veritat definitiu i inqüestionable.

Criteri de veritat: només admetrem com a vàlids aquells coneixements que estiguin formats per idees clares i distintes (tipus de info que captem de manera immediata sense la necessitat d’una reflexió prèvia.),...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • rené descartes
  • rene descartes
  • Rene Descartes
  • Rene descartes
  • René Descartes
  • Rene descartes
  • Rene descartes
  • Rene descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS