safbjvcn

Páginas: 6 (1398 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2013
ELS INSTRUMENTS MEMBRANÒFONS
Són aquells instruments que produeixen el so per la vibració d'una membrana o pell tibada.

- A major grandària , més greu és el so que produeix.
- El timbre de l'instrument depèn del material amb què està fet (metall, fusta, plàstic, etc.).
- El timbre depèn també del tipus de percussor que s'utilitzi: baquetes dures o toves, martells, escombretes, etc.
- Amajor tensió de la membrana més agut serà el so.
- Dins de la percussió hi ha instruments de so determinat , és a dir que produeixen notes musicals (Do, Re, etc.), i podem fer amb ells melodies, i altres instruments de so indeterminat, que no produeixen notes musicals, i només es poden fer amb ells ritmes i són els més nombrosos.
Percudits
1. Timbal d'orquestra
 Té forma de calder, és de courei només està obert a la part superior on hi ha la membrana que pot ser de pell o de material plàstic. Es tensa mitjançant cargols, encara que els més usats avui en dia es tensen mitjançant un pedal.

 El timbal és un instrument de so determinat, és a dir, produeix notes musicals, (no més de vuit notes, solen agrupar de dos a quatre timbals de diferents mides per poder produir un major nombre denotes. Amb aquests instruments podem tocar melodies.



2. Tambors cilíndrics
Aquests instruments són de so indeterminat, no produeixen per tant notes musicals i només podem fer amb ells ritmes (amb sons més o menys aguts o greus) i no melodies.
El cos sonor és de forma cilíndrica i es diu bastidor. Aquests tambors poden tenir una sola membrana i per tant tindran obert la part inferior, odues membranes o pegats sent la superior més gruixuda, a la inferior se solen col · locar unes cordes metàl · liques anomenades bordons.
La membrana s'estén sobre el cos mitjançant un cèrcol metàl · lic o de fusta i es tensa bé mitjançant corda col · locada en ziga-zaga (com el tambor rociero) o bé mitjançant varetes i cargols metàl · lics.

Els més usats són:
LA CAIXA CLARA : és el tambor méspetit i per tant més agut, sol portar bordons. Es percudeix amb escuradents de tambor.



EL BOMBO : És el més gran i el que té més volum sonor de tots els instruments de l'orquestra. Pot tenir una o dues membranes, que es tensen mitjançant varetes i cargols metàl · lics
 
EL TOM TOM
El tom-tom és un instrument musical de percus n membranòfon o, que consisteix en un tambor cilíndric mésampli que la caixa , i que forma part de la bateria .
Es fabriquen en diferents diàmetres, i el seu nombre i distribució pot variar segons les preferències del percussionista.

LA BATERIA
És un conjunt d'instruments de percussió tant membranòfons com idiòfons que són tocats per un sol intèrpret.
La Bateria neix a principis del s XX. Els principals elements que la componen (bombo, caixa, plats,...) existien ja en les orquestres clàssiques i les fanfàrries militars. L'aparició de la bateria està directament relacionada amb l'aparició del Jazz, encara que amb les diferències tecnològiques que hi havia a principis de segle.
Als Estats Units durant aquests anys, les orquestres tocaven amb 3 o 4 percussionistes (un per a la caixa, un altre per al bombo i els altres per als diferents elementscom plats, caixes xineses, etc.) O només dos si es tocaven fanfàrries. La invenció del peu de caixa i sobretot del peu de bombo permetre acoblar els diferents elements perquè fossin tocats per menys instrumentistes. L'arribada del Ragtime i la necessitat d'un menor nombre de músics per a les sales de ball, acaba de fer necessari l'acoblament de la bateria, on un sol instrumentista tocava tots elselements anteriorment esmentats.

( 1) Bombo, (2) Tom dempeus, (3) caixa, (4) Toms, (5) Hi hat o Charleston, (6) platets
3. Tambors de mà
Són tambors que es percudeixen amb el palmell de les mans o amb els dits tant al centre com per les vores, solen ser cònics i d'un sol pegat i per tant obert a la part inferior, es solen tocar en parella sent un més gran que l'altre per poder produir sons...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS