Salvador Espriu

Páginas: 6 (1272 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2013
Salvador Espriu i Castelló





Dreceres ràpides: navegació, cerca


Salvador Espriu i Castelló




Retrat de Salvador Espriu per Josep Pla-Narbona



Naixement

10 de juliol de 1913
Santa Coloma de Farners, la Selva



Mort

22 de febrer de 1985 (als 71 anys)
Barcelona, Barcelonès



Activitat

Empleat d'assegurances, poeta, dramaturg, prosistaNacionalitat

Catalunya



Primeres obres

Israel (1929, en castellà), Dr Rip (1931)



Obres principals

La pell de brau, El cementiri de Sinera, El caminant i el mur



Influències

Joaquim Ruyra, Ramón María del Valle-Inclán



Premis

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1972)






Placa en homenatge a Salvador Espriu a l'edifici històric de laUniversitat de Barcelona
Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 — Barcelona, 22 de febrer de 1985) fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, de la prosa catalana de fórmules noucentistes.

La producció literària d'Espriu és extensa, però cal destacar elsllibres de poemes El cementiri de Sinera, El caminant i el mur i La pell de brau, probablement la seva obra més coneguda, en què desenvolupa la visió de la problemàtica històrica, moral i social d'Espanya. Al llarg de la seva obra poètica (d'estil modernista) , Espriu desenvolupa un món propi, identificat amb "Sinera", que és el nom d'Arenys llegit al revés. Primera història d'Esther és la sevaprimera obra dramàtica, qualificada per l'autor com una "improvisació per a titelles", pel seu caràcter grotesc. Més tard va escriure Una altra Fedra, si us plau, a petició de l'actriu Núria Espert.

Les musicacions de poemes seus fetes per Raimon han contribuït molt a difondre la seva obra. Cal remarcar les Cançons de la roda del temps i el poema He mirat aquesta terra, magnífica contemplació deCatalunya mitjançant el paisatge d'Arenys de Mar. Segons el mateix Espriu, Raimon cantava els seus poemes com ningú no ho havia fet mai.





Taula de continguts
[amaga] 1 Biografia 1.1 Primeres obres
1.2 Guerra Civil
1.3 «Poeta del poble»

2 Obres
3 Premis i reconeixements
4 Referències
5 Bibliografia
6 Enllaços externs 6.1 Obres
6.2 Entrevistes



BiografiaSalvador Espriu i Castelló va néixer a Santa Coloma de Farners, fill de Francesc de Paula Espriu i Torres, un home de caràcter obert, sociable i lliurepensador, llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i que exercia de notari, i Escolàstica Castelló i Molas, una dona tímida, discreta i molt religiosa.

A causa de la feina del seu pare, la família, originària d'Arenys de Mar, va haver detraslladar-se a Santa Coloma de Farners. En aquest poble de la comarca de la Selva és on van néixer els tres fills grans de la parella: Francesc, Salvador i Josep. Més tard, també per motius laborals, la família es va tornar a traslladar, aquesta vegada a Barcelona, on van néixer les dues germanes petites de Salvador, Maria Isabel i Maria Lluïsa. Gràcies a la bona situació econòmica per la feinadel seu pare es podien permetre un servei domèstic format per una cuinera, tres minyones i un xofer, i mantenir la casa d'estiueig al carrer de la Perera d'Arenys de Mar, poble on residien tots els seus familiars.

El jove Salvador era un nen que se'l descriu com entremaliat i juganer. Va realitzar els pàrvuls a l'Escola Montessori i l'educació primària a l'Escola alemanya. Els moments mésfeliços els passava a la casa pairal, on tenia molts amics i es passava el dia rondant per la vila. Els llocs que més freqüentava eren en primer lloc la casa de les germanes Draper, amigues de la família, que sempre obsequiaven els nens amb caramels i xocolata. Un altre lloc que visitava era la casa de la seva tia Maria Castelló, que tenia en una paret de casa seva sis gravats sobre la història...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS