Santa Sofia

Páginas: 2 (468 palabras) Publicado: 22 de enero de 2013
Santa Sofia

Aquest edifici religiós es una de les mostres mes significants de l’art bizantí. Manat construir per Justinià al s. VI per tal d’ampliar així l’Imperi romà, s’ encarregà a dos expertsen cinètica per a dissenyar aquesta nova obra: Antemi de Tales i Isidor de Milet. Als seus principis, Santa Sofia o ‘’Hagia Divina’’ (saviesa divina) era considerada una església. Després de laconquesta del turcs, actualment es una mesquita situada a Istanbul (Turquia).

Per al que fa a la seva forma, Santa Sofia es caracteritza per el seu tumult d’estructures entrellaçades entre elles ipodríem dir, per el seu desordre a primera vista: al llarg de la seva història, ha sofert noves edificacions i diverses modificacions per tal d’adaptar l’edifici a les demandes. Així, Santa Sofia combinadiversos elements de diferent procedència, que li han acabant donant un aire desorganitzat.

Construïda amb diversos materials com ara el maó i el marbre, l’exterior rudimentari i voluminós contrastaamb l’interior, molt més treballat i luxós, decorat amb nombrosos mosaics, doncs era la part més important.

L’edifici consta de tres naus separades entre arcades, voltes i pilars entrellaçats.Destaca la seva gran cúpula central a la nau principal de 65m, sostinguda per quatre contraforts per tal de sostenir-la, definits per quatre petxines que donen la forma circular a l’espai. Per tald’ajudar a sostenir el pes, nervis entrellacen aquesta estructura. La planta es rectangular, tot i que es troba precedida per un nàrtex, tant a l’entrada com a la part posterior. Per a repartir encara més elpes, es construïren dues semi cúpules a l’est i a l’oest, sostingudes amb més pilars.

L’interior es troba molt més jerarquitzat. Es caracteritza per ser molt lluminós degut a les obertures delsostre i les 40 finestres del tambor central de l’edifici, il·luminant així la gran cúpula. Degut als luxosos materials de l’interior, la majoria dels elements, tant pa d’or com mosaics han acabat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Santa Sofia
  • Santa Sofia
  • santa sofia
  • Santa Sofia
  • Catedral de santa sofía
  • Santa Sofía De Constantinopla
  • Santa Sofía De Constantinopla
  • Analisis Santa Sofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS