SANTPEDOR

Páginas: 3 (634 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014
SANTPEDOR

Santpedor és una vila, cap del municipi del mateix nom, de la comarca del Bages.
Se situa al nord de Manresa i en el sector més pla del Bages, dedica la major part del seu terme alsconreus però també disposa d'àrees industrials en ple desenvolupament. Avui Santpedor és una de les poblacions de la comarca amb major creixement urbanístic i manté una activa vida cultural i esportiva.Fa temps que es treballa en la recuperació i condicionament dels aiguamolls del sud de la vila, on s'ha constatat l'existència d'espècies ornitològiques interessants.
Santpedor conserva algunsportals del seu antic recinte emmurallat, que donen al barri antic de la vila un atractiu caràcter medieval. L'església de Sant Pere, d'origen romànic però actualment de bonica factura gòtica, ha estatrestaurada fa poc. A l'entorn de la vila destaca l'ermita de Sant Francesc, bon mirador sobre el ola de Bages, i Santa Anna de Claret, un indret agradable amb dues esglesioles: la románica de Santa Mariai la barroca de Santa Anna.
Història
El nom deriva de la construcció l'església de Sant Pere a l'indret conegut antigament pel lloc d'Or, anomenant-se Sant Pere d'Or. D'aquest nom prové lacontracció Santpedor. La documentació escrita més antiga que fa referència al lloc d'Or és de l'any 937 i l'església està documentada des del 996. El 1082, Ramon Berenguer II va cedir la meitat el seu alou almonestir de Sant Benet de Bages.[2]

Als segles següents, XI a XIII, Santpedor experimenta un creixement progressiu que culmina durant la primera meitat del segle XIV fins que la pesta negracastigà durament la població l'any 1348. D'aquest període en resten valuosos testimonis arquitectònics. Durant aquest període, Santpedor fou vila reial, és a dir, que no depenia de cap senyor feudal, sinódirectament de la corona.

El rei Pere el Cerimoniós vengué Santpedor a un noble anomenat Francesc de Perellós, però els santpedorencs aconseguiren reunir 5.000 florins d'or per recuperar els drets...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS