SECTOR SECUNDARI

Páginas: 7 (1656 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2015
SECTOR SECUNDARI
1- Sector secundari: són aquelles activitats que es basen en la producció de qualsevol tipus de producte a partir de matèries primeres. Les activitats que proporciona aquest sector són: la mineria, la indústria, producció d’energia i construcció. L’anomenen sector transformador ja que és el sector que transforma les matèries primeres per obtenir recursos.
Matèries primeresd’origen animal: la llana i les pells (procedeixen de la ramaderia), es fan servir a la indústria tèxtil per confeccionar peces de vestir. També el peix (obtingut de la pesca), serveix per fabricar conserves, olis i farines.
Matèries primeres d’origen vegetal: productes agrícoles, com el cotó, per fer teixits, o forestals com la fusta o el cautxú emprats en la fabricació de mobles.
Matèries primeresd’origen mineral: s’obtenen del subsòl i la majoria dels minerals no es poden utilitzar directament, per això són sotmesos a una transformació que obté uns materials adequats per fabricar productes.

2- Minerals metàl·lics: són aquells dels quals s’extreuen els metalls, com ara l’hematites (s’obté ferro) i la bauxita (s’obté alumini). Són molt importants perquè constitueixen la base de lesindústries siderúrgica i metal·lúrgica. També són minerals metàl·lics els metalls preciosos (l’or, la plata i el platí).
Minerals no metàl·lics: són aquells dels quals s’obtenen altres matèries com ara la sal, el sofre i l’urani.
Minerals energètics: són aquells dels quals són utilitzats per produir energia, un exemple és el carbó.
Les roques són una matèria primera d’origen animal. Algunes, com elgranit, la pissarra i el marbre es fan servir en la construcció.

3- Explotacions mineres subterrànies: és aquella explotació de recursos que es desenvolupa per sota de la superfície del terreny. És necessària la construcció de túnels, pous, xemeneies i galeries, així com de càmeres. Però també hi ha un risc d’ensorrament durant l’extracció, cosa que la fa perillosa, i això requereix l’ús de lamaquinària adient i d’una bona comunicació. Per això es necessiten uns factors econòmics (disponibilitat de bona mà d'obra i de baix cost, bones vies comunicatives, totes les maquinàries en condicions i el suport polític), a més d’uns factors naturals condicionants (bona localització del jaciment, ja que depèn de l'estructura geològica de la zona i de la facilitat d’extracció).
Explotacions a cel obert:és un tipus de mineria en la qual s’exploten mines a l’exterior, fent que s’hagin d’eliminar les espècies vegetals prèviament, cosa que causa un fort impacte mediambiental. Però és més econòmic, és més convenient en els factors psicològics dels treballadors i no és necessària la construcció de túnels, pous, galeries...

4- Els països més importants productors de carbó són: China, Estat Units, Sud -Àfrica, India, molts països d’Àsia i de la Unió Europea. Els principals països productors i exportadors de petroli: Algèria, Angola, Camerun, Txad, Costa d'Ivori, República Democràtica del Congo, República del Congo i Egipte.
I de gas natural: Canadà, Estats Units, Algèria, Rússia i molts països de la Unió Europea.

OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli): és una associació de païsosproductors de petroli amb la intenció de negociar conjuntament amb les empreses petrolieres temes referents a volums de producció, preus i drets d'explotació. Té la seu central a Viena (Àustria) i es va fundar el 4 de setembre de 1960 a la Conferència de Bagdad. Les decisions de l'OPEP tenen una forta influència en els preus del petroli en els mercats internacionals.

4BIS) Els principals païsosproductors de minerals metàl·lics són: Canadà, Mèxic, Perú, Àfrica i els Estats Units.
Europa Occidental no disposa de recursos de minerals metàl·lics, fet que provoca que n’hagin d’importar i en alguns casos causa l’endeutament del país.


La bauxita, el mineral principal per a la producció d’alumini, té els seus jaciments més importants a la República de Guinea però no són els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sector Secundario
  • Sector secundario
  • el sector secundario
  • Sector Secundario
  • sector secundario
  • sector secundario
  • Sector Secundario
  • sector secundario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS