segregació escolar

Páginas: 5 (1040 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2014

1. Per començar a situar-vos podríeu definir els següents conceptes :
- Segregació escolar o xarxa escolar segregada.
- Concentració escolar.
- Efecte composició de l’alumnat o efecte company.

Entenem per segregació escolar la concentració no uniforme d’alumnes estrangers en les aules de les escoles de qualsevol país. D’aquesta podem trovar escoles amb un alt nombre d’alumnes estrangersi d’altres amb un percentatge molt menor. A més s’ha vist que hi ha zones o ciutats en que la concentració a les escoles hi és predominant. Es tracta de ciutats o nuclis on el grau d’immigració és elevat com per exemple Barcelona i Madrid en el cas d’Espanya.
L’efecte company o de composició només es podrá roduir quan existeixin diferències en la compsició d’un centre o d’una clase. Es tractadels efectes en l’aprenentatge que es produiexen en els alumnes immigrants a parir de la interacció que es va produint en les aules. Aquestes influències existeixen en un doble sentit. D’una banda hi ha la influencia del grup que passa per diferents procesos d’identificació als iguals, de comparació i de pressions normatives del grup sobre els i ndividus. D’altra banda existeix una influenciaindirecta ja que s’ha de tenir en compte si l’escola presenta unes condicions d’ensenyament favorable: currículum més exigent, més temps d’aprenentatge, millor clima entre companys, etc.

2. Existeix una correlació entre la segregació urbana i la segregació escolar?
Exemplifica la teva resposta. Quines altres causes poden explicar que aparegui
el fenomen de la segregació escolar?
Tot i que noexisteix una traducció inmediata entre la concentració d’immigrants en una zona i la segregació escolar d’aquesta, es pot dir que si que hi han alguns factors relacionats amb el lloc de residencia que afavoreixen la segregació escolar en gran mesura. Així sabem que per exemple les escoles utilitzen un sistema de punts per seleccionar els seus alumnes que premien aquells que tenen la residenciaprop del centre escolar.
Hi ha altres factors que participen i condicionen l’aparició de la segregació escolar com per exemple les pròpies característiques del centre escola. Així hi trobem la lliure elecció del centre on estudiar on els pares poden decidir en quina escola portar als seus fills, la existencia d’una boina xarxa de transport públic el qual es tradueix amb un major favoritisme perles escoles que hi queden integrades, l’autonomia de la que disposen els centres escolars, la qual els permet desenvolupar el seu propi currículum i adoptar les mesures que més pertinents els semblin i també l’aparició d’itineraris formatius institucionalitzats. També hi podem afegir la crisi económica que es pateix la qual afavoreix segregació en el sentit que les famílies amb més dificultatstendeixen a anar a l’escola pública, la falta de polítiques en contra de la segregació escolar.



3. La segregació escolar no es deguda només a la procedència de l’alumnat,
quin paper juga el capital social familiar?
S’ha vist que existeix una diferencia entre l’escolarització de l’escola concertada i la pública. Així les dades ostren diferències entre el capital instructiu de l’alumnatescolaritzat en centres concertats i l’escolaritzat en centres públics. Veiem doncs, que en les escoles concertades existeix un percentatge més elevat de famílies amb estudis postobligatòris i en canvi en les escoles publiques existeix un percentetge major de pares amb estudis incomplerts. D’altra banda també trobem diferències dins el mateix sector públic i també dins el concertat, encara que en menysmesura, sobretot pel que fa a la composició social dels centres. Així per exempñle en municipis grans hi trobem una gran diversitat de centres escolars concertats. Des d’escoles més prestigioses a d’altresmés situades en la perifèria i que més aviat semblen de característiqeus publiques. Així veiem que la ubicació i l’entorn social de les escoles tenen molt a veure en la distribució dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segregació racial
  • SEGREGACI N DEL HORMIG N
  • T09a Segregaci N Reparado
  • De La Esclavitud A La Segregaci N Racial
  • escolar
  • escolar
  • escolar
  • escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS