Senderos de gloria

Páginas: 7 (1519 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2014
Glòria Salido 4t A 18


SENDEROS DE GLORIA (1957)

“El patriotisme és l'últim refugi dels covards”

a) Comenta la frase anterior.
El general li diu a Dax que han d’atacar el turó per quedar bé davant de França i que han de lluitar en nom seu. I en Dax li comenta que no posi a França com a excusa, que és impossible conquerir el turó que ells volien. I que no faci servir el patriotisme comper impulsar-lo a atacar.


Sinopsi
França, 1916. L'atac suïcida de l'exèrcit francès contra les posicions alemanyes a Agnoc, un punt estratègic de vital importància per al desenvolupament de la Primera Guerra Mundial, es converteix en un fracàs estrepitós. Per escarmentar les tropes amb un càstig exemplar, el general Mirbeau, un dels principals responsables de l'atac, convoca immediatamentun consell de guerra: tres soldats elegits a l'atzar pels seus superiors són acusats de covardia davant l'enemic i s'enfronten a la pena de mort. 


b) Quin sentit té triar tres soldats a l’atzar? Enumera els valors més importants que ha de tenir un soldat. Digués després quins són els valors que caldria exigir a un bon ciutadà? Treu-ne conclusions.

En la meva opinió no té cap sentittriar-los a l’atzar, però els coronels necessiten culpables de l’acte de covardia (segons ells) que s’havia comès.
Suposo que els valors més importants que hauria de tenir un soldat són la lleialtat i la valentia. A més han de ser entregats a la nació, ser disciplinats i ordenats. Han de tenir valor, ser arriscats i normalment patriòtics, ja que el que fan és arriscar la seva vida i lluitar per lanació, és a dir, per la pàtria. Per un soldat, perdre la vida per la pàtria, sol ser un honor.
L’abnegació també és un valor important. Consisteix en prioritzar el servei als interessos individuals d’un mateix. La unitat és fonamental per als soldats, ja que són un grup i han de estar sempre units. La feina d’un sol no serveix, en canvi, la de tots junts, sí.



La guerra dels oficials
HumphreyCobb és l’autor de la novel·la Paths of glory (1935), escrita a partir de les seves vivències al front durant la Primera Guerra Mundial. L'argument i el desenvolupament de la història estan basats en fets reals: durant el conflicte bèl·lic i com a conseqüència del fracàs estrepitós d'un atac erroni i mal planejat, el general francès Deletoile va fer afusellar a cinc homes de la 5ª Companyia delRegiment 63 acusats de covardia com a càstig exemplar per a les seves tropes. El director nord-americà Stanley Kubrick, es va interessar de seguida per la novel·la, un dels al·legats pacifistes més contundents mai escrits.
Cal destacar en el film la brutal contraposició, no exempta d'ironia, que s'estableix entre el majestuós castell on resideixen els màxims responsables de l'Estat Major, i leshorribles trinxeres, plenes de sang, fang i mort. Els soldats no tenen cap possibilitat de canviar, ni tan sols de millorar, la seva situació ni les seves miserables condicions de vida. "Aquell maleït regiment no és res més que una colla de canalles, covards i desgraciats" exclama el general Mirbeau poc després de convocar el consell de guerra. De la mateixa manera que tenen la potestat de decidirla vida o la mort dels seus homes, els oficials s'emporten tota la glòria de les victòries i, amb l'excusa d'animar les tropes, organitzen consells de guerra i judicis amb sentències absurdes ja dictades abans de començar.
L'ambició, la corrupció i la deshumanització dels oficials, que només pensen en guanyar batalles, celebrar balls i rebre medalles, contrasta amb les condicions de vidainfrahumanes en què viuen els soldats, que no tenen ni veu ni vot en el desenvolupament del conflicte.


c) Creus imprescindible la disciplina en els exèrcits? Explica en quines situacions seria justificable una declaració de guerra.
Sí, perquè un exèrcit no actuaria de forma homogènia i la guerra seria probablement perduda. Un exèrcit requereix una estructura de graus on el dirigent més elevat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Senderos de gloria
  • senderos de gloria
  • senderos de gloria
  • Senderos de gloria
  • senderos de gloria
  • Senderos de gloria
  • Senderos de Gloria
  • Senderos de Gloria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS