Serena

Páginas: 6 (1460 palabras) Publicado: 19 de abril de 2015
Serena
DOLORS GARCIA I CORNELLÀ



Alumna: Cristina Álvarez
Data: 29/01/15
Curs: 3r ESO-C
Matèria: Llengua catalana
Professora: Mercè Sitges

1. RESUM DE L’ARGUMENT
La Serena i la seva família vivien al carrer de l’Espaseria, a la Barcelona del 1428, en condicions humils. Ella era la segona de sis germanes, dintre de poc set, però la seva personalitat emprenedora, responsable i treballadora lava portar a ser la cap de la família quan a conseqüència del terratrèmol que va sacsejar la seva ciutat, sa mare, la Brígida Gotmar, va morir, però amb la sort de que la seva germana petita va néixer sana i salva. Amb el seu pare, l’Anselm Estrany, captiu dels pirates, l’amiga de la família Gelvira era la única figura adulta que la Serena tenia per guiar-la en una situació tan complicada, i gràciesa ella la jove va ser capaç de mantenir el negoci de tapins alhora que aprenia l’ofici de llevadora i era ensenyada a llegir i escriure, a més d’organitzar la casa i fer les tasques domèstiques.
La més gran de totes, la Blanca, va estar desapareguda durant un temps després de la desgràcia, però va retornar a casa, tot i que una mica estranya. Poc després, dos cosins per part materna van aparèixera la porta de la Serena i les seves germanes: en Martí i l’Alamanda, orfes a causa del terratrèmol. La seva intervenció en les vides de la família Estrany-Gotmar va significar un augment en els ingressos i la qualitat de les seves vides. Però, tot i la prosperitat que vivien, la Blanca va fugir de casa sobtadament després d’assabentar-se del dot matrimonial que la família del seu enamorat, enJaume, demanava. Més tard es va saber que havia acudit a un home benestant i bastant més gran que ella que estava bojament enamorat d’ella quan la va salvar dels perillosos carrers de Barcelona després del terratrèmol, i que planejaven casar-se per tal d’eliminar els problemes econòmics que el dot els estava causant. Finalment, van convèncer-la de que l’abandonés, i va tornar a la seva casa.
LaGelvira, que havia passat uns dies a la presó a causa de la denúncia que li va ser imposada per un senyor l’esposa del qual s’havia mort durant el part del seu primogènit, estava cada vegada més debilitada, i la Serena va començar a cobrar pels seus treballs com a llevadora, ja que la Gelvira no es veia amb cor per fer algunes tasques.
Al cap d’unes setmanes, va arribar un noi a la seva casa, unmariner que es deia Bernat al qual el llogarien les golfes per quan estigués a la ciutat. Ell i la Serena es van enamorar ràpidament, i van dir d’esperar-se per quan ell tornés de la mar. Abans d’anar-se’n, però, va trobar uns documents que s’anaven a utilitzar per fer tapins en què hi havia les notes d’un notari que estipulaven l’assegurança d’una mercaderia d’un vaixell enfonsat. Amb l’ajuda delMartí, la Serena va vendre aquests papers al representant dels mercaders per una gran suma que els permetria pagar el dot de la Blanca per al Jaume. Així doncs, també van decidir vendre o donar aquests documents als seus propietaris. Però, quan el Martí va demanar més diners al representant per uns altres documents, aquest va contractar a uns malfactors per robar-los, però l’atac va sortir malament i lacasa, que ara era el doble de gran i bonica, i part dels seus habitants van sortir malferits, i l’Eulàlia, la germana muda, i les dues bebès, la Cecília i la Maria, van desaparèixer. Gràcies als esforços del mateix cavaller que els havia encomanat aquesta tasca als malfactors, les tres van tornar sense cap mal, i van descobrir que l’Eulàlia sí que podia parlar.
Després d’unes setmanes deprosperitat, l’Anselm va ser rescatat pels mercedaris i va retornar a la seva casa, on va trobar una família completament diferent. Tot i que la Gelvira i la Brígida ja no hi eren amb ella, la Serena se’n va sortir.

2. OPINIÓ PERSONAL
Serena m’ha semblat una novel·la ben escrita, amb una forma d’escriure senzilla però amb paraules d’objectes d’època que no eren fàcils d’entendre. De totes formes, és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Serena
  • serenidad
  • SERENO
  • la serena
  • Serena
  • serenidad
  • Serenidad
  • serenidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS