Sergio gonzáles rodriguez

Páginas: 4 (830 palabras) Publicado: 2 de octubre de 2010
Sergio González Rodríguez: El hombre sin cabeza (2009)
Sergio González Rodríguez (f. 1950), mexikansk författare, essäist och journalist, gav 2002 ut sin uppmärksammade rapportbok Huesos en eldesierto (Skelett i öknen) som handlar om de systematiska morden på kvinnor i Ciudad Juárez i norra Mexiko. Denna bok inspirerade inte minst Roberto Bolaño när han skrev 2666, i vilken Sergio GonzálezRodríguez dyker upp i rollen som mordutredare och vars faktiska artiklar om situationen i Ciudad Juárez låg till grund för delar av Bolaños roman.
Sergio González Rodríguez, har nu utkommit med en nybok, El hombre sin cabeza – Mannen utan huvud (Editorial Anagrama, 2009), där han fortsätter att utforska den mest våldsamma kriminaliteten i Mexiko som brett ut sig de senaste åren till följd av deväxande narkotikakartellerna. Denna gång är det alla de halshuggningar som förekommit i Mexiko under senare år som författaren intresserar sig för och som han försöker finna förklaringar till. Atthalshugga sin fiende är en handling som omfattar mer än viljan att röja någon ur vägen, det innefattar såväl psykologiska som estetiska och rituella aspekter, vilket stöds av faktumet att flertalet offerhalshuggs först efter sin död. I boken analyserar González Rodríguez denna sedvana ur olika perspektiv, både kulturellt, religiöst, sociopolitiskt och historiskt. Författaren förklarar halshuggningenutifrån mexikanska traditioner av häxkonster, svart magi och människooffer förr och nu samt diskuterar också den nya seden att fästa hotfulla meddelande på offrens kroppar. Det halshuggna offret blir pådetta sätt ett materiellt ting, berövad rätten att vara människa. Förövarna vill härigenom sprida skräck hos omgivningen.
Utgångspunkten i boken är Mexiko, men bruket att beröva människan huvudetsätts även in i ett större universellt sammanhang som inkluderar såväl grekisk och kristen mytologi som österländska kontra västerländska sedvänjor samt äldre och samtida konst. Olika berättelser i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • SERGIO RODRIGUEZ
  • Biografia Gonzalo Rodriguez Gacha
  • SERGIO JOYA RODRIGUEZ
  • Gonzalo Rodríguez Gacha
  • Gonzalo Rodríguez Gacha.
  • resumen de la conferencia de gonzalo rodriguez fraile
  • Gonzalo
  • Sergio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS