Sintetiza història

Páginas: 6 (1450 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
POSA’T A PROVA

1. Sintetitza

a) Quins elements posen en evidencia la crisi de la monarquia en el regnat de Carles IV?
El regnat de Carles IV va estar condicionat per dos esdeveniments interrelacionats: per una part, l’oposició interna al programa reformista heretat del seu pare, Carles III, per una altra, l’esclat de la revolució a França. Aquest últim fet provocarà la Guerra Gran en laqual les tropes franceses superen a les espanyoles. També trobem una política indecisa d’avenços i retrocessos portada a terme pel ministre Godoy. Aquesta política de tira i afluixa, juntament amb la impopularitat de Godoy causarà un enorme desprestigi del rei Carles IV i l’aïllament de la monarquia. Aquesta era la situació política espanyola als últims anys del segle, i quan la guerra contra GranBretanya  (deguda a l’aliança amb França) accentuï una crisi econòmica típica d’una economia agrària subdesenvolupada, al descontentament dels privilegiats i de la burgesia  (per les dificultats amb el comerç colonial) s’afegirà el de les classes populars: la monarquia està sola.
Aquesta situació de crisi política s’agreujarà d’una forma extraordinària amb la invasió de Napoleó,  de tal maneraque provocarà definitivament l’inici d’un procés de crisi, no del govern, sinó de l’Antic Règim en sí, degut al sorgiment d’una oposició revolucionària a les seves estructures. La burgesia espanyola fa un pas cap endavant i abandona el reformisme apostant per postures ja revolucionàries. Aprofitarà el moment de crisi, a pesar de la seva debilitat, per prendre el poder i acabar amb l’Antic Règim. Amés es duu a terme la Guerra d'Independència. En aquest curt període de temps (1808-1814), els esdeveniments poden tenir varies lectures:  una guerra civil, una insurrecció contra el règim legítimament establert, una guerra independentista i una revolució.
Com va afectar a Catalunya la Guerra Gran? El conflicte va durar poc més de dos anys i va afectar Catalunya. Els tradicionals sentimentsantifrancesos es van desfermar, atiats pels eclesiàstics, que animaven la població catalana a lluitar contra la França atea i republicana. Antonio Ricardos, capità general de Catalunya, va dirigir la campanya, però després d’uns primers èxits van arribar les derrotes. Ricardos va morir i va ser substituït pel comte de la Unión. Els francesos van ocupar la Seu d’Urgell, Puigcerdà i el castell de SantFerran. Més tard, els terços catalans van compensar les derrotes recuperant la Cerdanya. El 1795 va signar-se la pau de Basilea.

b) Quins són els orígens de la guerra del francès? Els inicis de la Guerra de la Independència o Guerra del Francès cal situar-los en els acords del Tractat de Fontainebleau de 1807, segons els quals Espanya i França es repartien Portugal. El conflicte va ser provocatper la pretensió de Napoleó d'instal·lar en el tron espanyol al seu germà Josep Bonaparte, després de les abdicacions de Baiona. Aquest forma part de les Guerres Napoleòniques, guerra iniciada el 1807 en declarar-li França i Espanya la guerra a Portugal, tradicional aliat del Regne Unit. La Guerra de la Independència també va tenir un important component de guerra civil a nivell espanyol entreafrancesats i patriotes. 
Quina situació és va produir a Catalunya durant el conflicte? Es va crear la Junta de Catalunya per tal de coordinar les actuacions. Fou una de les 18 que es crearen a Espanya i que van assumir la sobirania en absència del rei, van declarar la guerra a Napoleó i van demanar el suport de Gran Bretanya
Explica les característiques de la guerra i les forces que s’hi vanenfrontar. Sintetitza l’evolució del conflicte.
Fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques.
La invasió de Portugal va justificar l’entrada de les forces napoleòniques a la Península, però en realitat aquest moviment militar no era més que un pretext: l’Imperi Napoleònic el que realment volia era la incorporació de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia del sintetizador
  • Historia Del Cacao Sintetizada
  • Historia de los sintetizadores
  • Sintetizadores
  • sintetizar
  • SINTETIZADORES
  • El sintetizador
  • Ensayo sintetizadores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS