sisi

Páginas: 3 (530 palabras) Publicado: 21 de diciembre de 2014

La sang i el aparell circulatori
1.1 La composició de la sang
La sang es un líquid de color vermell que circula pels vasos sanguinis. Transporta a les cèl·lules els nutrients i l’oxigen quenecessiten per viure, i recull el diòxid de carboni i altres residus produïts en les relacions químiques cel·lulars, que han de ser expulsades del cos.
La sang està formada pel plasma i les cèl·lulessanguínies. El plasma sanguini es groguenc que transporta nutrients enzims, hormones i productes de rebuig de les cèl·lules.
Les cèl·lules sanguines són:
Els glòbuls vermells, hematites o eritròcits.Són les cèl·lules més abundants, contenen hemoglobina, una proteïna complexa que te ferro en la seva composició. L’hemoglobina s’uneix a l’oxigen als pulmons i el transporta, a través del correntsanguini, fins als capil·lars, o és alliberat i a arriba a totes les cèl·lules.
Els glòbuls blancs o leucòcits. Ens defensen dels agents infecciosos com ara bacteris, virus, paràsits diversos, ...Neutròfils i monòcits. Destrueixen els gèrmens invasors.
Limfòcits. Fabriquen anticossos per evitar la propagació dels microorganismes. També intervenen en l’eliminació de cèl·lules alterades ocanceroses.
Les plaquetes o trombòcits. Són fragments de citoplasma que precedeixen de cèl·lules de la medul·la òssia vermella. Intervenen en la coagulació de la sang.
1.2 Els vasos sanguinis
Els vasossanguinis formen un xarxa de canals que distribueixen la sang per tot el cos, hi ha tres tipus de vasos sanguinis:
Artèries. Envien la sang des de el cor a tots els òrgans. La paret és molt elàsticai resisteix i manté la pressió de la sang.
Venes. Porten la sang des de els òrgans fins al cor. La paret és menys resistent i la sang circula a una baixa pressió.
Capil·lars. La paret està formadanomés per una capa d’endoteli. A través dels capil·lars es porta a terme l’intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl·lules.


3.1 les malalties de l’aparell circulatori
Les malalties...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sisi
  • sisi
  • sisi
  • sisi
  • Sisi
  • Sisi
  • sisi
  • Sisi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS