sociolinguisticA

Páginas: 66 (16380 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2014


I Jornada de dinamització lingüística a l'ensenyament secundari

2000 - 2001


















Pere Mayans Balcells
Vicent Sanz Arnau



2ª edició (corregida i augmentada) : novembre 2001




ÍNDEX


INTRODUCCIÓ 5
1.La sociolingüística en el currículum 7
2. Bibliografia comentada 17
LLIBRES DE TEXT 19
LLIBRES DE CONSULTA PER AL PROFESSORAT 20
LLIBRESDE SUPORT A L'ENSENYAMENT 36
PUBLICACIONS 38
SOCIOLINGÜÍSTICA I LITERATURA 39
ALTRES MATERIALS 41
INTERNET 42
3. Annexos 45
JO T´ESCRIC. ESCRIU-ME! 47
UN TEXT PER COMENTAR 49
INTRODUCCIÓ
En una situació de normalitat sociolingüística, és a dir, en què una llengua es fa servir en tots els àmbits i en cap cas n’és qüestionat l’ús, des del món de l’ensenyament segurament no hi ha un interèsparticular per fer conèixer a l’alumnat els conceptes bàsics de sociolingüística ni es percep gaire la necessitat d’analitzar críticament els prejudicis lingüístics, que poden impedir acceptar i apreciar un fet tan evident com que la diversitat lingüística és una part més del patrimoni cultural de la humanitat que cal preservar. En canvi, sembla que, a priori, situacions de conflicte lingüístic hande facilitar la reflexió sobre aquests temes, i més en un context com l’actual, en què a tot Europa arriben persones procedents d’altres llengües i cultures.
El cas de la comunitat lingüística catalana ens hauria de permetre, per tant, entendre, a part de la pròpia realitat, aquelles qüestions de llengua i societat aplicables al conjunt de situacions lingüístiques d’arreu del món. Per aquestmotiu, des del Servei d’Ensenyament del Català s’ha organitzat aquesta primera jornada de Sociolingüística a secundària, amb un triple objectiu:
abordar el tema de la diversitat lingüística, ja que pensem que cal fer arribar a l’alumnat la idea que aquesta diversitat és un fenomen natural i enriquidor, que actua com a mitjà d’adequació a un entorn per part d’una comunitat lingüística, i no unobstacle per a la comunicació, com a voltes ens volen fer creure;
tractar de conèixer els mecanismes socials que determinen les actituds individuals i de grup envers els prejudicis lingüístics, cosa que ens pot ajudar en un dels temes clau per al futur de les llengües que pateixen un procés de minoració: incidir en el comportament sociolingüístic de l’alumnat i en les pautes d’ús. Sembla obvi recordarque en el segle xxi, si ens centrem en el cas català, el gran debat no serà el del seu coneixement ―que queda garantit, en la majoria dels casos, per a la totalitat de l’alumnat que passa per l’ensenyament obligatori―, sinó el de l’ús real de la llengua en contextos no estrictament escolars;
facilitar un fòrum de debat per al professorat de llengua catalana i literatura d’ESO i Batxillerat sobrequè cal ensenyar de sociolingüística a l’alumnat. Per aquest motiu, les persones que participen en la taula rodona són de secundària i tot el professorat assistent a la jornada és convidat a participar en el col·loqui posterior.
El dossier que teniu a les mans ha estat elaborat amb la finalitat de donar al professorat informació sobre el material disponible per treballar el tema de lasociolingüística. Està estructurat en dues parts: quines referències sobre l’estudi de la sociolingüística hi ha en el currículum i una bibliografia comentada.
L’apartat «La sociolingüística en el currículum» conté els aspectes del currículum d’ESO i Batxillerat que hi fan referència, així com una selecció de les orientacions didàctiques i d’avaluació del Departament d’Ensenyament al respecte.
L’apartat«Bibliografia comentada» està format per una selecció comentada de materials, subdividits en apartats (llibres de text, llibres de consulta, llibres de literatura amb elements de sociolingüística, llibres de lectura per a alumnes, mapes, programes informàtics, jocs...), que poden ser utilitzats en el seu ensenyament.
Pel que fa als llibres de text, només s’han consignat aquells materials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • sociolinguistica
  • La Sociolinguistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS