Suiza

Páginas: 3 (565 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2012
SUÏSSA, MODEL DE CONSENS

El model de democràcia de consens és aquell que intenta involucrar a tots els ciutadans fent que participin en el procés de decisions polítiques del seu país. La regió quemés s’acosta a aquest model és Suïssa, país on hi han hagut pocs canvis fronterers i constitucionals i on l’ultima guerra civil va tenir lloc l’any 1847 (entre liberals i conservadors). Tots aquetsfactors, entre d’altres, fan que les institucions de la Confederació Suïssa no hagin variat en molt de temps i que el país disposi d’una forta cultura política.
La societat suïssa està dividida endiverses línies de conflicte: riquesa, religió i llengua. Pel que fa a la riquesa, el problema és que dins del país es troben zones molt riques (les menys muntanyoses) i zones no tan riques (les mésmuntanyoses); la religió és una clivella important dins del país, però, de la mateixa manera que en el passat els protestants eren més forts que els catòlics, actualment, a causa de la immigració elsnivells s’han igualat; per últim, existeix la clivella de la llengua. En el territori suís es parlen quatre llengües: una variant de l’alemany estàndard (parlat per 2/3 de la població), el segon mésparlat és el francès, el tercer l’italià i el menys parlat el retoromà. La gran majoria del cantons de Suïssa tenen una llengua oficial, tot i que hi ha algunes zones bilingües i trilingües. Com éspossible que en un territori tan divers es mantingui tan unit? La unitat de suïssa és possible perquè les seves línies de conflicte no coincideixen, a més del poc atractiu que la seva població sent perAlemanya, França i Itàlia. En definitiva, Suïssa no és un estat plurinacional, la població es defineix com a suïssa.
El consens de l’estat suís es veu reflectit en les seves institucions, en el seumodel de democràcia directa i en el paper de la sobirania popular. Si ens fixem en el parlament, conformat per dues cambres simètriques (ambdues tenen el mateix poder), veurem com el poble està...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • suiza
  • SUIZA
  • suiza
  • Suiza
  • Suiza
  • Suiza
  • SUIZA
  • Suiza

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS