Tarkan

Páginas: 5 (1153 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
Shakespeare insanları şöyle uyarmıştı: “Ruhu müzikle yoğrulmamış olan adamdan korkun.”
Mitologyaya göre Musa’lar, dokuz Esin Perisi, Zeus’un Titan tanrıça Mnesomyne ile birleşmesinden doğmuştur. Arasıra tanrısal ezgiler fısıldarlar seçkin gençlerin kulağına. Terpsikore, şarkının ve dansın o renkli o şuh yaratıcısı, Tarkan’a bir yakınlık duymuş olmalı.
Ruhu müzikle yoğrulan delikanlı yanlız biresin perisinin kanat seslerini duymakla kalmadı. Ailesi, özellikle ablaları da üstüne kol kanat gerdiler.
Tarkan, 17 Ekim 1972’de Almanya’da, Alzey’de doğdu. Türkiye’den göçen bir ailenin beşinci çocuğu.
Tarkan ilk eğitime Almanya’da başlamıştır. Bu eğitim 14 yaşına kadar sürdü. Aile 1986’da anayurda dönme kararını verince çocukların eğitimlerini anadillerinde sürdürmeleri önlerinde yeni ufuklaraçtı.
Önce Karamürsel’e yerleşildi. Karamürsel Musiki Cemiyeti’nde eğitim görmek Tarkan’ın kendini müziğe adama yolunda attığı ilk önemli adımdır. Ya bir sonraki adım? Aile yeniden yer değiştiriyordu.
“Ver elini İstanbul!” Eşsiz İstanbul, dünyanın en büyük, en canlı, en namlı beldelerinden biri. “İstanbul’un taşı toprağı altın” derlerdi. Bir efsaneydi bu. Gelgelelim, gerçekten yetenekli,gerçekten yürekli, gerçekten donanımlı gençlere bazı altın fırsatlar sunabilirdi bu kent.
Tarkan, lise eğitimini sürdürürken bir yandan da Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Klasik Türk müziğinin saygın ustalarından feyz aldı.
Yeteneği gelişiyor, bilgisi artıyor, içinden bir ses:” Güven kendine, hodri meydan!” diyordu.
Bu dönemde tanıştığı müzik yapımcısı Mehmet Söğütoğlu, Tarkan’da sıradışı bir sanatçınınparıltısını gördü. “Güveniyorum sana, hodri meydan!” dedi.
İstanbul Plak ile 1992’de bir anlaşma imzalandı. “Yine Sensiz” adlı albümü müzik dünyasında geniş yankılar uyandırdı. Albümün çıkış şarkısı “Kıl Oldum Abi” kısa sürede ulusal radyoların ve gece kulüplerinin vazgeçilmez gözdesi oldu. “Çok Ararsın Beni” ve “Vazgeçemem” de çok aranan, vazgeçilemeyen şarkılar arasındaydı.
Tarkan, çocuksusevimliliği, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, içten davranışlarıyla yanlız gençlerin değil, gençliklerini anımsattığı her yaştan müzikseverin hayranlığını kazandı.
O yemyeşil gözler, Karadeniz yamaçlarında sürgün veren fidanları anımsatmaz mı? Karadeniz leventleri horon teperken Tarkan gibi coşmaz mı?
Türkiye’nin dört bucağını aşıp sınırların ötesine uzanacak bir sevginin, bir coşkunun ilkhabercisiydi bu ilk albüm. Satışlar 700.000’i aştı.
TUTABİLENE AŞKOLSUN!
Bir sonraki albüm 1994 yılında çıktı, “Aacayipsin”. Albüme adını veren şarkıda Tarkan ünlü sanatçı Sezen Aksu ile birlikte çalıştı. Bu albümün yaklaşık 2,5 milyonluk bir satışı oldu ve yeni bir hit şarkının yolunu açtı.
Kısa bir süre sonra Atlantic Records’un kurucusu ve dünyaca ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün ile tanıştı.Ahmet Ertegün, yakın dostlarına şunları söylemiştir: “Türkiye değerli müzik sanatçıları yetiştiren bir ülke ama dünya çapında bir yıldız olarak üne kavuşabilecek bir ikinci Tarkan göremiyorum.” Ahmet Ertegün’ün Tarkan’ın sanat ve meslek yaşamında herzaman çok önemli bir yeri olmuştur.
1997 yılında satışa sunulan albümü “Ölürüm Sana” nın çıkış şarkısı olan “Şımarık” ın kazandığı benzersiz başarısonucu, Tarkan 1998’de, dünyaca ünlü müzik şirketi Universal’in Fransa’daki temsilcisi ile lisans anlaşması imzaladı. Albüm “Tarkan” adıyla yeniden derlenerek PolyGram etiketiyle uluslararası çapta satışa sunuldu. Dünya müzik sektöründe patlama yaratarak “Billboard Charts Hot 100” listesinin üst sıralarına yerleşen “Şımarık” başta İngilizce olmak üzere, Rusça, Yunanca gibi pek çok farklı dildeseslendirildi ve özellikle İngiltere’de çok başarılı oldu. Şarkının albenili video klibinin yarattığı etki ile, Tarkan, biletleri satışa çıktığı anda tükenen konserlerden oluşan bir Türkiye turnesi yaparak başarısını zirveye taşıdı. Türkiye turnesinin ardından Güney Amerika’da gittigi birkaç başkentten sonra Avrupa’nın 17 şehrini de dolaştı. Büyüleyici sesi, dinamik dansı ve görkemli sahne şovları ile...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tark time
  • LA TARKADA
  • la tarka
  • La Tarka
  • Entrevista a tarkan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS