Teconlogi

Páginas: 9 (2189 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2014

TEMA 1: EL NOUCENTISME (Noelia Barba i Noemí Gutiérrez)
El Noucentisme és un moviment literari i artístic català iniciat el 1906 i finalitzat el 1923. Era una resposta moderada al plantejament del modernisme. Basat en l’exaltació del present, consta de l’arbitrarietat i classicisme . Es va iniciar el 1906, amb la Creació Solidaritat Catalana i va finalitzar el 1923 amb el cop d’estat dePablo de Rivera. I va ser Eugeni d’Ors el primer en utilitzar el terme noucentisme i que s’encarregà de modernitzar la societat i la cultura.
Es caracteritza per que té un afany de superació per veure la literatura catalana a un nivell més alt, heretat de la Renaixença. La Ideologia s’oposa als moviments precedents ja que utilitza la raó, precisió, ordre i claredat. Rebutja el modernisme iromanticisme, exaltant a sentiments externs i trencant normes. Les obres estan plenes de bellesa, harmonia, cultismes i metàfores. I l’art, que es troba lluny del naturalisme i realisme, reflecteix la realitat i no la mostra com ideal.
En la poesia, domina la perfecció formal, hi ha depuració lingüística i la realitat es troba lluny. El referents dels poetes són modernistes que estan preocupats per laforma i la tradició clàssica. I els màxims representants són Josep Carner, Guerau de Liost i Josep M. López- Picó.
El teatre, abans de la primera Guerra Mundial, era un teatre preocupat per qüestions socials d’aquella època però, ha anat evolucionant i posteriorment els espectacles han anat adquirint una certa popularitat i convertint-se per a tot el públic. Sent Joan Oliver qui renova l’escenateatral per obtenir obres més provocadores. També, el teatre, troba un cert rebuig a l’art dramàtic ja que és massa realista.
La narrativa va ser rebutjada fins als anys 20, quan la novel·la es va abandonar i el model realista i naturalista va deixar de cultivar. En els contes i narracions curtes hi havia una voluntat de perfecció. I alguns dels escriptors van poder reprendre el conreu del gènerenovel·lístic
Josep Carner, autor del segle XVIII-XIX, considerat un dels poetes més importants, és el màxim representant poètic del noucentisme. També havia conreat els camps del periodisme, havia sigut traductor i dramaturg.
TEMA 2: LES AVANTGUARDES (Lara Martínez i Neus Alenyà)
Són el conjunt de moviments artístics que van sorgir a Europa durant el primer terç del segle XIX. El seu objectiuera trencar amb la tradició cultural burgesa i experimentar amb noves formes d’expressió representatives de la modernitat. A Catalunya sobretot, resulta difícil fer una historia clara sobre la literatura Avantguardista ja que molts dels escriptors que van començar amb les noves tendències van evolucionar cap a actituds diferents a les de la literatura tradicional. Per a d'altres l'Avantguardismeva ser només que una moda passatgera que no va tenir continuïtat.
A Catalunya les avantguardes es divideixen en tres etapes: La primera etapa va del 1915 a 1924: els models que més van influir a Catalunya van ser els cubistes i els futuristes. En aquesta etapa, la figura de Joan Salvat-Papasseit hi va destacar, ja que va ser el promotor de la majoria d’activitats. La segona etapa va del 1925 a1936: Etapa del domini surrealista, que va tenir dos nuclis importants: el grup de Sabadell i el grup format per Salvador Dalí, Sebastià Gacsh... En aquesta etapa cal destacar a J.V. Foix. I la tercera etapa que va del 1948 a 1954: les avantguardes es reprenen a Catalunya a la postguerra amb el grup Dau al Set. S’arribarà a la poesia visual.
En les Avantguardes es troben 4 moviments: El futurisme,neix a Itàlia i va ser fundat per Marinetti. Proposa l’acceptació d’un art nou d’acord amb el món modern. Exalta la figura de la màquina, sinònim del futur, de velocitat, i dinamisme.. I utilitzen paraules en llibertat, es destrueix el discurs, la sintaxi i la puntuació, i s’accepta l’infinitiu com a única forma verbal per tal de poder entendre allò que es vol dir sense la necessitat d’haver-hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teconlogia
  • Teconlogia Bluetooth
  • Teconlogia
  • Teconlogia
  • Teconlogias Convenientes
  • teconlogia apple
  • teconlogias tic
  • la teconlogia y la ciencia en un mundo diferente porque yolo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS