TEMA 1

Páginas: 3 (668 palabras) Publicado: 28 de septiembre de 2015
DRET CIVIL
TEMA 1.- El dret

1.- L’home, la comunitat i el dret.
Què és el dret i per què serveix?
Les lleis existeixen perquè hi ha humans. Els humans vivim en comunitat per sobreviure. Elproblema és que la convivència genera conflictes i cal dictar unes normes de convivència en l’estat (dret o normes jurídiques).

2.- Normes, usos socials i normes morals.
Les normes jurídiques serveixen perresoldre conflictes. Hi ha autors que diuen que hi ha més normes per resoldre conflictes (normes morals). Però en veritat no, perquè la moral canvia depenent de les persones, les normes d caràctermoral o de consciència no serveixen per resoldre conflictes.
Usos socials-> Pautes de comportament que determinen la societat. No hi ha càstig, no es poden imposar. Varien depenent de la comunitat.Exemple: donar dos petons.

3.- La norma jurídica.
Per resoldre conflictes utilitzem normes jurídiques.
El dret està format per normes jurídiques: són aquelles el compliment de les quals es troba defensatpel poder coercitiu (per la força) de l’estat.
Les lleis/normes jurídiques són manaments dirigits a ordenar la convivència de la comunitat, l’observació dels quals aquesta pot imposar coactivament.4.- Dret objectiu i dret subjectiu.
Totes aquestes normes conformen el dret. Hi ha dos formes de contemplar el dret: objectiu i subjectiu.
Dret objectiu-> Conjunt de normes que formen el dret.
Dretsubjectiu-> Facultat que el dret ens concedeix.

5.- Dret públic i dret privat.
El dret també es pot dividir en:
Dret públic-> Tothom. Les normes ens regulen a nosaltres com a comunitat, com a grup.Regula coses d’àmbit públic: dret penal,...
Dret privat-> Cosa particular. Les normes ens regulen com a persones i no com a col·lectivitat o grup. Regula coses d’àmbit privat: dret civil, mercantil,laboral...

6.- La finalitat del dret.
Per resoldre conflictes i perquè tingui una resolució feliç ha d’existir ordre, seguretat i justícia (3 finalitats) que acompanyen al dret per què funcioni.
Si...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS