TEMA 12

Páginas: 17 (4184 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2015







TEMA 12
LA MONARQUIA DELS REIS CATÒLICS




















1. Com arriba Isabel al tro de Castella i com es produeix la unió dinàstica entre Aragò i
Castella?

Els Reis Catòlics es va casar el 1469. Isabel va ser coronada després d'enfrontar-se en una guerrra civil (1474-1479) a la seva neboda Joana.
Així van quedar els dos regnes més extensos de la península Ibèrica, però va ser tantsols una unió dinàstica, ja que les dues Corones es van mantenir carament separades i cada una va conservar les seves pròpies instutucins, lleis,f fronteres i monedes.

2. Carcterístiques autoritàries dels Reis Catòlics i deiferencies entre regnes.

Es va crear la monarquia hispànica. Aquesta nova identitat política adoptà aquests trets: l'autoritat reial s'imposà a qualsevol altre poder de l'estati la noblesa.
L'aplicació d'aquest model, va ser desigual en els diferents territoris. A Castella, Isabel va poder implantar plenament l'autoritarismes monàrquic.

3. Institucions de la Corona de Castella.

-Creació de la Reial Audiéncia, amb l'objectiu de controlar la justícia i fer-la més eficaç.
-Creació de Consells consultius, tenien la funció d'assessorar els monarques. Els seus componentseren escollits i pagats per la Corona, per tal de garantir-ne la fidelitat.
-Cració d'un exèrcit regular format per mercenaris (a sou) pagats pel rei.
-Organització de la Hisenda reial, encarregada de recaptar impostos per què la monaruqia pogués mantenir tot el nou aparell burocràtic i l'exèrcit.

4. Situació política de Ferran a la Corona de Aragò.

En arribar al poder, Ferran II va fer un seguitde reformes adreçades a la pacificació política i social. Així, va crear un sistema de pactisme, segons el qua el rei refermava a sobirania, però pactava amb les classes poderoses l'acompliment de les lleis de cada un dels regnes de la Corona.

5. Causes i fets de la crisi del segle XV a Catalunya.

El problema es resolgué amb el compromís de Casp (1412).
El regnat de Ferran I, es va iniciar ambun nou conflícte, lluitar contra Jaume II, que revindicava el tron.
Una política d'expansió pel Mediterrani, continuada pel seu filll Alfons IV el Magnànim, va conquerir Serdenya, Sicília i Còrsega, i va implicar enfrontar-se a Gènova.

6. Causes i conseqüències del conflicte remença.

Arrenca a segle XIV, amb la crisi de producció generada per la pesta negra. Els senyors feudals, per antenir elnivell d'ingressos, van incrementar la pressió fiscal i senyorial sobre els pagesos. Aquests, incapacitats per subsistir i sotmesos als absos dels senyors, es van revoltar en diverses ocasions al llarg del sgle XV.
El conflicte va tocar fi quan Ferran II el Catolic va dictar la Sentència arbitral de Guadalupe el 1486, en què s'abolien determinats abusos senyorials i es permetia al pagèsalliberar-se'n, si pagava uns diners.

7. Causes de la Guerra Civil catalana entre el 1462 i 1472.

-L'enfrontamenr entre els pagesos de remença i els senyors feudals,
-La lluita pel poder municipal. A Barcelona, la situcaió es polaritzà al voltant de dos grups ben diferenciats: la Busca (aplegava els menestrals i els mercaders) i la Biga (representava el patriciat urbà.

-L'enfrontament entre la noblesa iel rei Joan II, acusat d'autoriari de no respectar les lleis del Principat. Quan el monarca empresonà al seu propi fill, Carles de Viana, per les seves discrepàncies, la major part de la clase dirigient va fer pinya entorn d'aquest i es va enfrontar obertament al rei.

8. Com s'acaba aquesta Guerra Civil?

La guerra acabà amb la victòria del rei i la signatura de la capitulació de Pedralbes. Tot ihaver guanyat la guerra, el monarca va haver de jurar respecte per les Constitucions catalanes. Per aquest motiu, a la Corona d'Aragò no es va poder imposar un model de monarquia autoritària.

9. Quan i com es produeixen l'expansió de Castella a la península Ibèrica?

Els Reis Catòlics es van marcar com un dels objectius principals la unificaió, sota la seva autoritat, del territoris que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 12
  • Tema 12
  • TEMA 12
  • Tema 12
  • Tema 12
  • TEMA 12
  • Tema 12
  • tema 12

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS