TEMA 3 FISIO

Páginas: 8 (1787 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2015
TEMA 3: GANA I SET
1. Digestió i Metabolisme
1. Conceptes previs
Els nutrients són les substàncies que el nostre cos pot aprofitar provinents dels aliments, concretament de proteïnes, glúcids, lípids, sals minerals, vitamines i aigua i que són absorbides pel nostre metabolisme i convertides en energia o que ajuden a renovar les estructures del nostre cos o regular les reaccions químiquesd’aquest quan aquests aliments entren al cos són digerits, és a dir, són degradats en nutrients.
Anomenem metabolisme al conjunt de reaccions químiques que tenen lloc al nostre cos i que el mantenen viu, permetent-lo créixer, reproduir-se... es forma de dos processos: l’anabolisme i el catabolisme. El catabolisme és el procés pel qual les substàncies complexes passen a ser més simples, per tant, parlemd’una reacció degradativa, i que a més dóna energia. L’anabolisme, en canvi, és el procés síntesi de nous components més complexes a partir de substàncies simples. Contràriament al catabolisme aquest procés comporta una despesa energètica
2. Fases del metabolisme. Absorció
Un cop degradats els aliments, ens trobem que els tres nutrients més importants són: glucosa, greixos, aminoàcids. Cadascund’aquests nutrients compleix una funció especial. La glucosa és enviada al cervell que n’és el gran consumidor. Quan hi ha un excés de glucosa el pàncrees comença a segregar insulina per a que la glucosa sigui absorbida per les cèl·lules. Així doncs, la glucosa passa a ser energia pels músculs o a ser una reserva d’energia a curt termini i és emmagatzemada al fetge en forma de glucagó o al teixit adipós,juntament amb greixos i aminoàcids. Els greixos són emmagatzemats al teixit adipós, juntament amb aminoàcids que, a més s’encarreguen de la síntesi de proteïnes.
Insulina:
La insulina permet l’entrada de la glucosa a l’interior de les cèl·lules, les quals utilitzen transportadors o canals per la glucosa. A les cèl·lules trobem receptors de la insulina que es troben acoblats a un canal deglucosa, de tal manera que quan la insulina interactua amb el receptor s’obren els canals fent que la glucosa entri a l’interior de la cèl·lula
Llavors què passa amb les cèl·lules del SNC? Aquestes absorbeixen la glucosa sense insulina
Magatzems d’energia:
Existeixen sistemes de reserva que poden proporcionar aliment a les cèl·lules quan el tracte digestiu és buit. Tenim dos sistemes:
El sistema acurt termini: que són magatzems que es troben al fetge i als músculs on la insulina ha guardat glucosa en forma de glucògen
El sistema a llarg termini: es troba al teixit adipós i són triglicèrids, formats per glicerol i àcids grassos.

3. Fases del metabolisme. Dejú
Quan ens quedem sense aliment i la glucosa en sang comença a baixar l’activitat del Sistema Nerviós Autònom Simpàtic augmenta per talde fer servir les seves reserves energètiques. Primer fa servir les de curt termini, és a dir el glucogen, que es troba al fetge i als músculs i al cap d’una estona comença a fer servir els triglicèrids que es troben al teixit adipós: el glicerol és captat pel fetge i convertit en glucosa que es pot metabolitzar el cervell i els àcids grassos són metabolitzats directament per totes les cèl·lulescorporals (a excepció de les cerebrals)
2. Mecanismes de Regulació Perifèrica de la Ingesta
1. Mecanismes reguladors homeostàtics
El sistema regulador de la ingesta de menjar és homeostàtic, és a dir, consumim menjar per tal de mantenir constants les característiques internes del nostre cos. Per a saber si s’ha de produït un desequilibri hi ha tot un seguit de senyals que rebem que ens informend’un desequilibri.


L’equilibri energètic basat en la ingesta i el metabolisme està controlar per una xarxa complexa de mecanismes de feedback homeostàtic que interactuen entre ells i ens informen de si existeix un desajustament. Les principals senyals provenen del pàncrees, l’estòmac, els intestins, el fetge, el teixit adipós però també del SNC com és a l’hipotàlem, el tronc i l’escorça.
No...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisio 3
  • Temas De Fisi Ca Afeo
  • fisio I tema 7
  • Tema 1 Fisio 2
  • Educacion Fisia 3
  • Practica 2 Fisio 3
  • Tema 3
  • tema 3

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS