Teoria De La Categorització Social De Tajfel

Páginas: 8 (1965 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2012
Psicologia Social

Activitat 1

El conflicte s'origina a nivell comercial amb la representació de tòpics que no són reals per fomentar la diferencia entre dos col·lectius, que no tenen perquè ser contraris un de l'altre. En el link de cotxe i bicis, podem observar els interessos i les intencions de representar una categoria especial al conductor de cotxes en relació a la visió de l'altre, enaquest cas, el ciclista. En aquesta percepció de l'altre sempre hi ha implícit un procés de comparació social, cosa que coneix i utilitza amb gran maestria la publicitat per marcar la diferència entre grups socials a partir del consum que fa cada grup. El problema d'aquesta publicitat és que retroalimenta uns estereotips entre persones fins el punt de crear dos col·lectius diferenciats únicamentpel transport.
Basant-nos en la Teoria de la Categorització Social de Tajfe, que fa referència a la forma com percebem les altres persones i a nosaltres mateixos, prenent com a base d'aquesta percepció la pertinença de les persones als grups, el conflicte apareix quan s'identifica l'existència d'aquests dos grups: els que van amb bicicleta i els que utilitzen el cotxe. Només pel fet de que cadagrup porti un transport diferent, ja és suficient per a que hi hagi aquí un conflicte, que dona lloc a tot un procés psicosocial. El que marca la diferència són les semblances entre les persones que formen part i comparteixen les mateixes condicions dintre del mateix tipus de transport. La categoria grupal, doncs, proporciona una identitat o posició social i, al mateix temps, funciona comidentificador i perceptor de la realitat social que ens envolta. Estem parlant de la creació de semblances entre els que pertanyen al grup dels que porten cotxe i les semblances que hi ha entre els que porten bicicleta. Així doncs, ja que els dos grups pertanyen a categories diferents, representa que tenen moltes diferències entre ells. Evidentment, amb la classificació d'aquest dos grups, ens deixabastant clar l'existència d'un procés de comparació social, que resulta ser fruit d'una competència social i d'un conflicte d'interessos. Cada grup té un favoritisme envers al seu propi grup. Per tant, podem considerar que no actuem, ni ens relacionem amb la gent, tant per allò que les persones són sinó per com ens les representem o per com les percebem i interpretem.
Basant-nos en les lectures, “lacategorització té un valor instrumental en el sentit que organitza, estructura i simplifica la informació que tenim del medi social...” (Ibáñez, 2008).Dit això podem fer referència a la organització dels diferents grups que és dona a causa de la categorització social que tenen. La publicitat mostra una clara identificació de qualitat de vida, ja que t’allunyà del entorn conflictiu que és anar amb“el cos descobert”. Idealitza una realitat de la necessitat de seguretat, relaxació i comoditat que ens dóna poder anar en cotxe. El “valor ideològic, de control social...” (Ibáñez, 2008) són fruits de com la massa media proporciona la informació que tenim de les diferències entre uns i altres.
És a dir, la publicitat es converteix en la trampa per crear més grups socials. Les marques decotxes també són un distintiu social important en la categorització de grups. Per entendre'ns, el consum que realitzem es converteix en la representació simbòlica al grup al que pertanyem.

“ El procés de la categorització social comporta uns efectes específics que són l'accentuació il·lusòria de semblança entre les persones que formen part d'una mateixa categoria” (pg 29). En aquest cas el procésde categorització social ve donat pel transport. El problema és que la diferència del transport va més enllà, acaba representant altres dimensions de la vida d'una persona i és quan sorgeixen els prejudicis entre ciclistes i conductors.
Podem dir que gràcies al etnocentrisme de cada grup, que creu que el seu és el millor sense intentar entendre el grup contrari, apareixen els prejudicis, ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria de la categorització social
  • categorització social de tajfel
  • Teoria identidad social (tajfel)
  • Teoria De La Identidad Segun Tajfel
  • Teoría de la categorización social y la influencia grupal de Tajfel
  • Teoria Economica y Teoria Social
  • teoria social
  • teoria social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS