Teoria de la categorització social

Páginas: 6 (1483 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2011
PAC2

Seguint la Teoria de la Categorització Social farem referència a tres processos, els quals ens permetran percebre'ns a nosaltres mateixos i als altres, agafant com a base que les persones estan incloses dins d'un grup determinat, i són la comparació, la categorització social i la identificació .
Destacarem que els nens i nenes de l'estudi relacionen les fotografies que se'ls presenteninfluenciats sota uns sentiments de pertinença al grup social amb el qual se senten plenament identificats. És aquí on entra la categoria grupal que és la que proporciona a aquests nens una identitat o posició social que al seu torn els proporcionarà una percepció de la seva realitat social. Aquesta percepció comporta el procés de comparació social on la influència d'un patró els servirà de guia, ésa dir els nens en comparar estaran fortament influenciats per l'entorn social on viuen, la categorització que puguin realitzar els nens vindrà marcada pels valors del grup social al qual pertanyen.
Això crearà perjudicis i discriminació cap als nens mostrats en les fotografies ja que sempre ens compararem amb les categories socials que en la comparació siguin inferiors per remarcar la nostradiferència social mitjançant la nostra identitat (segons Tajfel distintivitat social positiva), ja que aquestes característiques socials són per legitimar la dominació entre posicions socials diferents.
El nivell socioeconòmic dels nens influirà en la identificació de l'estatus social dels nens de les fotografies, ja que aquest nivell socioeconòmic deriva que els nens entrin a formar part d'un grupsocial determinat, en el qual estaran presents els perjudicis i en conseqüència els estereotips que no només afavoriran l'aparició dels perjudicis sinó que a més els justificaran proporcionant a aquests primers una distorsió de la realitat.
Els nens subjectes a la investigació identifiquen la categoria social pobre a través de diferents processos de comparació, on podem destacar com un dels tretsde diferenciació important el de la "no" educació per a descriure situacions de pobresa. Els nens es posicionen amb les seves valoracions de ric i pobre per reafirmar la seva posició en la seva categoria i poder adquirir la seva identitat social.
Se'ls proposen diferents tasques: referència / rebuig, identificació / contra-identificació. Els processos mitjançant els quals els nens assignen laseva condició de pobresa o riquesa vénen determinats a través d'una sèrie de categories que són:
-El context on els nens es troben en les fotografies que els permet identificar el seu entorn.
-L'aparença física també condicionada per la vestimenta dels fotografiats.

-Les accions que és poden deduir dels nens de les fotos.

-Si a les fotos el nens tenen possessions o no

-L´apreciació en elsfotografiats de característiques personals com el reflex d'algun estat d'ànim concret.
.
Finalment estableixen el fet de l'educació o millor dit la falta d'educació com un fet distintiu entre riquesa i pobresa important.
En definitiva l'estudi mostra l'alt grau de similitud en les respostes dels nens d'una mateixa categoria social i on detectarem un cert grau de superioritat cap als nenspobres.
Després de visualitzar el vídeo "los lunes al sol", primer de tot i seguint la teoria de Goffman identifiquem una sèrie d'interaccions (actuació de rol) entre els tres personatges que estan dins d'aquest context concret.
El director desenvolupa una mateixa rutina (valoració de préstecs) en diferents possibilitats (és a dir amb gent diferent) i això fa que adopti una sèrie de rutines o pautesd'acció preestablertes cap a ells.
Identifiquem el que Goffman qualifica com "establishments" l'oficina bancària o millor dit el despatx del director, espai tancat on gairebé sempre es desenvolupa la mateixa activitat i on l'escenari implica una gestió d'impressions durant la interacció dels tres personatges. Podem apreciar que tots tres han preparat tant l'actuació de la seva rutina (regió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria De La Categorització Social De Tajfel
  • Teoria Economica y Teoria Social
  • teoria social
  • teoria social
  • Teoria Social
  • teoria social
  • Teoria social
  • Teoria Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS