tghrf

Páginas: 6 (1373 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2014


L'edat monerda a Europa

Característiques generals:

1.Àmbit socioeconòmic:
-Creixement demogràfic(grans ciutats)
-Expansió econòmica( capitalisme de tipus comercial)

2.Àmbit polític:
-És creen grans potències estatsl(França,Anglaterra,Portugal i Espanya), crecio de monariquas autoritàries i colonització europea.

3.Àmbit científic
Es comença amplicar el mètode experimental esbasa en l'observació.
Gran progés en tots els camp d'investigació cinetífica (astronomia,física,medicina..)
S'aconseguixen i es difinen grans avenços tècnics(imprenta,brúixola,telescopi..)

4.Àmbit del pensament

S'esten l'humanisme per Europa, s'imposa la raó i l'esperit crític i possa l'ésser huma com a centre del univers.
Neixen nous valor socials i polítics

5.Àmbit espiritual

Esdifon una nova espiritualitat més personal i més lliure
Augmenta l'esceptiscisme religiós i es crea con conflicte de gran abast al si del cirsitanisme entre reformistes prostestas i contrareformistes catòlics.

6.Ambit artístic

Es recuperant els ideals clàssics
Es concep l'obra d'art com a font d'admiració i plaer
Triomfa l'estètica clàssica.


L'edat moderna als països catalansSituació social econòmica i cultura de la Corono d'Aragó no respon a la visió positiva i optimista del context europeu. Retrocés important en tots els àmbits i la cultura catala moderna se situa a segon pla.

1.Ambit socioeconòmic

Per la Corona d'Àrago, l'edat moderna, va fer la pèrdua del pes polític i econòmic a la Península Ibèrica i al Mediterrani.
Població reduïda.Catalunya i illes no esrecuperen de la davalladademogràfica causada per la pesta negra i males collites.
Economia poc desenvolupada i autoconsum, amb un percentage elevat de la població vivint amb pobresa.
Pérdua dels mercats mediterranis a causa de la inseguritat de kes ruda compercials provocada pel domini turc i la pirateria.

Conflictivitat interna,a causa de les guerras i l'expansió del bandolerismeImpossibilitat d'incorpora-se al mercat atlàntic.


2.Àmbit polític

Allunyament de la cort i àmbit polític desfavorable.La situació dinàstica amb la Corona de castella fa que la cort reial es traslladi a Castella.

Sota el regant dels Àustries, és manté la independència política de la Corona d'Aragó, tot i que els interessos polítics i econòmics de Castella van anar detriment dels interessos deCatalunya,València i Aragó, va provocà conflictes molt importants:Guerra de les Germanies a València, la dels Segador a Catalunya i el Tractat dels Pirineus.

Sota regnat dels Borbons, després de la Guerra de Successió, la situació empitjorà amb el Decret de Nova Planta. Felip V abolirà les institucions dels regnes d'Aragó i el stomet a les lleis i govern de Castella.

3.Àmbit científic

Aparicíodel a imprenta.Per motius comercials, afavorir la difusió de llibre en castella i en llatí, en detriments els llibres encatalà.

4.Àmbit cultural.

Mancança de mecenatge cultural

Desaparició de la cort reial
Absentisme de l'aristocràcia.
Poca capacitat econòmica de la burgesia.Deixen el país sense mitjans econòmics necessaris que havien permès consolidar una cultura moderna.L'activitat cultural és escassa i en molts aspectes subsidària de la castellana.


5.Àmbit lingüístic

L'aristocràcia cortesana,emparentada amb la noblesa castellana, la segles XVI es va destacar l´ús de la llengua castellana

Al segles XVII molts escriptor catalans impressionats pels grans autors barrocs castellans, decideixen escriure en castella o compiar-ne els models.

Afebliment de laconsiència d'unitat linüística.La manca d'un organisme unificador com havia estat la Cancelleria Reial, i la desconexió entre els països de parla catalana, va afavorir la fragmentació dialecta del català.


Afebliment de l'oficialitat del català

Duran els segles XVI i XVII la llegnua catalan continuava sent oficial, però a partir dels segles XVIII, amb els decrets de Nova planta, va començar a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS