Tipologia textual

Páginas: 3 (519 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013
Tipologia textual
Depenent de la intenció amb la que es vol comunicar l’emissor, es distingeixen diferents tipus de textos. Els més utilitzats són: el text conversacional, el text narratiu, el textdescriptiu, el text instructiu, el text predictiu, el text expositiu, el text argumentatiu, i per últim, el text retòric.
En primer lloc, trobem el text conversacional. Un text conversacionalsuposa un intercanvi d’informació entre dos o més interlocutors. Té importància el llenguatge gestual, com per exemple les salutacions o els comiats.
En segon lloc es troba el text narratiu. Els textosnarratius pretenen relatar uns fets reals o ficticis ordenats en el temps. Es caracteritzen per quatre elements: la trama de la història, el narrador, els personatges que hi apareixen i per últim,l’espai i el temps en que es desenvolupen. N’és un exemple una rondalla.
Desprès trobem el text descriptiu. Els textos descriptius ofereixen una explicació detallada i ordenada de les característiquesd’un objecte, una persona, un lloc o un ambient. La descripció pot ser objectiva, on l’autor no expressa les seves emocions i opinions sobre el tema exposat, o subjectiva, quan si ho fa. Els textosdescriptius poden ser divulgatius o especialitzats. Els textos descriptius divulgatius estan adreçats a un públic ampli i tenen un caràcter didàctic. I els textos descriptius especialitzats estan adreçats aun públic més restringit. Són exemples les guies turístiques, etc.
Un altre text és l’instructiu. Els textos instructius indiquen les accions que ha de fer el receptor. Ens diuen què hem de fer, dequina manera i en quin ordre. La forma verbal que s’utilitza acostuma a ser la imperativa, la seva finalitat és expressar ordres. Una recepta de cuina és un exemple de text instructiu.
Els textospredictius expressen una previsió futura sobre un determinat aspecte. La forma verbal principal que s’utilitza en els textos predictius és el temps futur. Les previsions meteorològiques són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tipología textual
  • Tipologias Textuales
  • Tipologias textuales
  • tipología textual
  • tipologia textual
  • Tipologia Textual
  • Tipología textual
  • TIPOLOGIA TEXTUAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS