tirant lo blanc preguntas

Páginas: 14 (3438 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015








1. Capítol 117
Quina és la primera acció que fa Tirant quan arriba a la cort de Constantinoble, i quina és la primera ordre que dóna? Que simbolitzen?

2. Capítol 118
Carmesina està descordada i ensenya “les dues pomes de paradís dels pits”. Quines pomes hi havia al paradís? I què van comportar?
Albert Hauf apunta sobre “deixar entrar els ulls de Tirant” que, segons elscriteris de l’amor cortès, “els ulls són la porta per on penetra l’amor, per a colpir el cor i les potències anímiques de l’enamorat, ja des d’ara col·locat en l’anomenada presó d’amor, de la qual només la mort podrà fer-lo escàpol”. Recordem la coneguda definició d’Andreu, el capella del rei de França, De amore I, c.1 (Pagès, 1930: 2): {…} “Amor és una malaltia o passió causada per la visió icogitació desmesurada de la bellesa de l’altre sexe.” Això prové necessàriament d’una primera sensació i atracció física, fins al punt que, com explica el mateix Andreu (I, c.5: 9), els cecs no poden estimar. D’aquí ve l’expressió “amor a primera vista”. Busca altres exemples que relacionin la vista o la mirada amb l’amor. Busca, també, en quin altre moment del capítol es fa referència indirecta a lapresó d’amor. Explica les històries dels amors que hi ha pintats a les parets de la cambra on van els protagonistes. Quan Tirant diu a Diafebus: “No tinc cap més malque l’aire de la mar, que m’ha agafat”, està dient una veritat amagada. Quina és?

3. Capítol 119
Busqueu al capítol altres referències al “mal de mar”. Què en diu, sobre això, Carmesina? En una sala hi ha “imatges de Boors i dePerval i de Galeàs, quan va passar l’aventura del seient perillós, i s’hi mostrava tota la conquesta del Sant Grial”. Qui són, aquests personatges? De quin famós orde cavalleresc formaven part? Què és la conquesta del Sant Grial? Busqueu què era el seient o el “siti” perillós. L’endemà de veure a la princesa per primer cop, Tirant apareix amb un mantell on du brodada repetidament la frase Una val milli mill no en valen una. Explica el joc de paraules que conté. Llegeix atentament la descripció de Carmesina, i imagina-te-la, visualitza-la. Al final del capítol, què retreu Diafebus a Tirant.

4. Capítol 120
Per què Tirant està tan convençut que no podrà tenir l’amor de Carmesina? Quin és el principal impediment del seu amor?



5. Capítol 122
De quina manera Tirant aconsegueix fer unregal a Carmesina? El canvi en el tractament que Tirant reclama per a Carmesina ens indica que s’ha fixat en alguna circumstància d’ella. Quina?

6. Capítol 126
El paper de la vergonya en l’amor és important. Aquí hi ha una barreja de vergonya i de por. De què té por, Tirant? És justificada, aquesta por, tenint present que en aquest moment l’edat de Carmesina és d’uns nou anys.

7. Capítol 127Explica amb paraules teves quins són els tres amors que segons Estefania poden tenir les donzelles de la cort. Et sembla que avui es podria dir el mateix? N’hi afegiries algun altre?
Aquests amors els descriu Ausiàs March al llarg poema LXXXVII, que comença:
“Tot entenent amador mi entengua,
puys mon parlar de amor no s’aparta,
e l’amador qu’en apetit se farta,
lo meu parlar no·mpens que becomprenga.
Tres amors son per on amados amen:
l’u es honest, e l’altre delitable;
del terç me call, qu’es lo profit amable,
perque·ls amats lurs amants no reamen.
Los dos hunits en nos se poden pendre,
si lurs dos fochs han loch en nos d’encendre.”
Mireu d’escriure amb paraules vostres aquests versos. Després, expliqueu la metàfora del foc i de la llenya.

8. Capítol 146
Fixeu-vos en laimportància de la generositat i com és una virtut molt valorada en la cavalleria. Quines dues coses procura Carmesina a Tirant? Per què ho fa? Fixeu-vos també quines reaccions desencadena l’enrabiada de Diafebus. Aquí es veu fins a quin punt la salvació de l’imperi depèn de Tirant i els seus. Quin consell dóna, en això, Plaerdemavida?

9. Capítol 147
Aquesta nota d’Estefania, segons Martí de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS